Θεσμοί ελέγχου, άνδρες εκπαιδευτικοί και προσαρμογή Νερού στην παγκόσμια αλλαγή!

drops-of-water-578897_1920

Την πρόταση νόμου των Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους της ΕΔΕΚ και Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών για τροποποίηση του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου, έτσι ώστε να βελτιωθεί η πρόνοια που αφορά στην αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για σκοπούς προαγωγής θα εξετάσει σήμερα στις 8:30 πμ. η Επιτροπή Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι το 2011 με το νόμο Ν.24(Ι)/2011 αναγνωρίστηκε η υπηρεσία των ανδρών εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά για σκοπούς προαγωγής τους και έτσι είχε αρθεί μια μεγάλη αδικία που υπήρχε εις βάρος τους. Εντούτοις όμως, κατά τους εισηγητές, κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω τροποποίηση της πιο πάνω πρόνοιας διότι στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία υπάρχουν και άνδρες εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ακολούθως στις 9 το πρωί τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν τους όρους και τα κριτήρια των σχεδίων επιχορηγήσεων των ελεύθερων θεάτρων από το ΘΟΚ και ενδεχόμενη τροποποίησή τους παράλληλα με την ανάγκη ενίσχυσης του ελεύθερου θεάτρου. Για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, του Γραφείου του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, του ΘΟΚ, των Ελεύθερων Θεάτρων, της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου, των Σκηνοθετών, του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ.

Θεσμοί Ελέγχου
Στα πλαίσια της εξέτασης της λειτουργίας των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας η επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως θα ασχοληθεί σήμερα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, τον Εσωτερικό Έλεγχο και τις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου του κράτους. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για να καταθέσουν τις απόψεις τους o Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας και η Έφορος Εσωτερικού Έλεγχου.

Παρουσία Ελίζας
Τα δύο τροποποιητικά νομοσχέδια περί Ποινικού Κώδικα και περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου τα οποία είχαν οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την περασμένη Παρασκευή ωστόσο αναβλήθηκαν θα εξετάσει σήμερα στις 9 το πρωί η επιτροπή Νομικών. Με τα προαναφερθέντα νομοσχέδια προωθείται η αύξηση των ποινών για τα εγκλήματα μίσους. Είχε προηγηθεί επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως προς την επιτροπή Νομικών ζητώντας αναβολή έτσι ώστε να εξετάσει και αυτή τα νομοσχέδια καθώς το γραφείο της δεν ενημερώθηκε κατά την ετοιμασία και συζήτησή τους. Στην εν λόγω επιστολή η κ. Ελίζα Σαββίδου αναφέρθηκε σε ελλείψεις και ασάφειες. Μεταξύ άλλων είχε τονίσει πως «είναι κομβικής σημασίας να προνοείται ρητά και σαφώς όχι μόνο το ομοφοβικό, αλλά και το τρανσφοβικό κίνητρο». Η παρέμβαση της κ. Σαββίδου τελικά έπιασε τόπο και σήμερα θα έχει την ευκαιρία να καταθέσεις τις απόψεις της στην επιτροπή. Ακολούθως η επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει την κατ΄ άρθρον συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το δικαίωμα πρόσβασης σε πληροφορίες του Δημόσιου Τομέα.

Για νερό
Πέραν από την συνέχιση της συζήτησης επί των κανονισμών για την προστασία και διαχείριση Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα έχει σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθεί από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα BeWater «Καθιστώντας την κοινωνία ενεργή συμμέτοχο στην προσαρμογή του νερού στην παγκόσμια αλλαγή». Η συνάντηση των μελών της επιτροπής με την ερευνητική ομάδα θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Βουλή.

Share on: