Συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 | Ασυμβίβαστο, περιουσιακά στοιχεία Λαϊκής, γνωριμία με Επίτροπο Διοικήσεως, διαφθορά στην Αστυνομία και διαχείριση άγριων πτηνών

StockSnap_6K44GCAI51

Για τα συμπεράσματα της έκθεσης που ετοιμάστηκε το 2015 από καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσον αφορά την ανάγκη για θέσπιση αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου που να διέπει το ασυμβίβαστο προς την άσκηση των καθηκόντων των κρατικών, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων θα ενημερωθούν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία είχε τεθεί επί τάπητος το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου που αφορά το ασυμβίβαστο ορισμένων αξιωματούχων, τα οποία εκκρεμούν στη Βουλή από το 2011. Σήμερα, όπως είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής, θα επαναρχίσει η συζήτηση που έμεινε στη μέση για καθολική ρύθμιση του θέματος της σύγκρουσης συμφερόντων και του ασυμβίβαστου δημόσιων αξιωματούχων.
Η συνεδρία της επιτροπής έχει οριστεί για τις 11 το πρωί ενώ το μεσημέρι οι βουλευτές – μέλη της επιτροπής θα έχουν συνάντηση γνωριμίας με την νέα Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται στο τρίτο θέμα που θα εξετάσει σήμερα η επιτροπή και αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας μετά τις τελευταίες εξελίξεις (πώληση μετοχών της Τρ. Κύπρου). Για το θέμα που θα εξεταστεί στις 12:45 έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Αρχής Εξυγίανσης, ο Ειδικός Διαχειριστής της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ).

Προστασία αγοραστών ακινήτου
Τη συζήτηση επί του προσχεδίου κανονισμού που απομένει ώστε η δέσμη των έξι νομοθετημάτων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα η Επιτροπή Νομικών. Η συνεδρία έχει οριστεί για τις 8:30 π.μ. ενώ στις 10.15 η επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση επί του σχεδίου υπηρεσίας για τη θέση γενικού διευθυντή στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας αλλά και του περί Αγωγών Αποζημίωσης για Παραβάσεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού Νόμου του 2017. Στις 11 το πρωί θα εξεταστεί πρόταση νόμου που υπογράφουν βουλευτές από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών με την οποία τροποποιείται ο περί Πώλησης Ακινήτων (Ειδική Εκτέλεση) Νόμος έτσι ώστε να προστατευτούν οι αγοραστές ακινήτων που συνομολόγησαν και κατάρτισαν αγοραπωλητήρια έγγραφα πριν την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του υπό αναφορά νόμου και οι οποίοι δεν προέβησαν σε κατάθεση των εγγράφων αυτών στα κατά τόπους Επαρχιακά Κτηματολογικά Γραφεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και, για το λόγο αυτό, κινδυνεύουν να απολέσουν το δικαίωμα που τους παρέχει η νομοθεσία για ειδική εκτέλεση της σχετικής σύμβασης.

Παιδείας και Περιβάλλοντος
Στις 11 το πρωί θα συνέλθει η Επιτροπή Περιβάλλοντος με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων (Τροποποιητικό) Νόμο του 2016. Οι βουλευτές θα εξετάσουν προτεινόμενες τροπολογίες και ενδεχομένως να τοποθετηθούν. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει απασχολήσει πολλάκις την επιτροπή και ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τους κυνηγούς ενώ υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν τα αμπελοπούλια. Στις 8 το πρωί θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Παιδείας για να εξετάσει τον Προϋπολογισμού του Οργανισμού Νεολαίας για το 2017.

Share on: