Τι γίνεται με το ωράριο καταστημάτων, τουρισμό, Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και διαχείριση υδάτινων πόρων

pexels-photo-109998

Σημαντικές ειδήσεις επιφυλάσσει για τη σημερινή μέρα, την πιο δραστήρια όσον αφορά σε εργασίες επιτροπών, η Βουλή.
Στην Επιτροπή Εργασίας η οποία θα αρχίσει τη συνεδρία της στις 11:30 π.μ. οι βουλευτές θα ενημερωθούν, μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, για την επιδότηση της απασχόλησης των εποχικών ωρομίσθιων εργατών, αντί της απόλυσης. Στη συνέχεια η επιτροπή θα επαναφέρει στο προσκήνιο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και την επίδρασή του ενώ θα γίνει συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται. Η συζήτηση για το ωράριο θα γίνει παρουσία της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Υγραέριο και τουρισμός
Λίγο νωρίτερα, στις 9 το πρωί θα αρχίσει τη συνεδρία της η Επιτροπή Ενέργειας με την ενημέρωση των βουλευτών μελών της όσον αφορά στην υλοποίηση της πολιτικής απόφασης για εισαγωγή υγραερίου στην αυτοκίνηση. Πρόκειται για απόφαση η υλοποίηση της οποίας καθυστερεί συνεπώς σήμερα στη Βουλή θα βρεθούν για να δώσουν εξηγήσεις αλλά και να ακουστούν οι απόψεις τους, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, του Υπουργείου Εργασίας και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών και των εταιρειών πετρελαιοειδών.
Ακολούθως η Επιτροπή θα θέσει στο μικροσκόπιό της τα προβλήματα και τις προοπτικές του κυπριακού τουρισμού.

Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Για την απόφαση της κυβέρνησης που αφορά σε κατεδάφιση της πράσινης πολυκατοικίας στην Λάρνακα ως επίσης και για τα προβλήματα που προκύπτουν από την μεταστέγαση των ενοίκων της ως επίσης και για την μεταστέγαση των ενοίκων πολυκατοικίας στην πάροδο Πιαλέ Πασιά στην Λάρνακα θα ενημερωθεί σήμερα στις 10 το πρωί η Επιτροπή Προσφύγων- Εγκλωβισμένων- Αγνοουμένων- Παθόντων. Ακολούθως θα γίνει εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την λειτουργία του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και την μετεξέλιξή του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες του προσφυγικού κόσμου. Μαζί θα εξεταστεί και η ανάγκη δημιουργίας Αρχείου Προσφύγων για καταγραφή της προσφυγικής βοήθειας που έτυχαν και της κατεχόμενης περιουσίας που διαθέτουν ενώ η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή θα ενημερώσει τους βουλευτές για τα μέτρα αντιμετώπισης των προσφυγών των ελληνοκυπρίων στην Επιτροπή Αποζημιώσεων. Στη Βουλή για τα πιο πάνω θέματα κλήθηκαν να παραστούν o Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η Αναπλ. Διευθύντρια της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων του ίδιου υπουργείου, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Λτδ, ο Πρόεδρος και εκπρόσωποι του Κ.Φ.Ι.Κ.Β., του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων, του Παγκύπριου Συνδέσμου Πληγέντων Εκτοπισθέντων Επιχειρηματιών, του Κινήματος Κυπρίων Κτηματιών Κατεχομένων, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουρκοκρατούμενων Περιουσιών Κύπρου και της Ομάδας Πρωτοβουλίας Οργάνωσης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών.

Διαχείριση υδάτινων πόρων
Σημαντική θεωρείται η συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας η οποία αρχίζει στις 11:30 π.μ. με θέμα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Κύπρου, παρουσία του Υπουργού Γεωργίας και εμπλεκόμενων φορέων όπως συμβουλίων Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ακολούθως η επιτροπή θα τοποθετηθεί επί του αναθεωρημένου κειμένου των Κανονισμών που ενδιαφέρουν πολλούς, για τη χρήση δασικών δρόμων και εξαγωγή δασικών προϊόντων.

Λευκή βίβλος
Η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνεδριάσει σήμερα στις 11.30 το πρωί εξετάζοντας την Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ισπανίας για την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών (Κυρωτικός Νόμος του 2017) ενώ στη συνέχεια οι βουλευτές μέλη της θα ενημερωθούν από εκπροσώπους Υπουργείων για τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης: Προβληματισμοί και σενάρια για την ΕΕ των 27 έως το 2025 [COM(2017) 2025].

Share on: