Υφυπουργεία, βία και κτηματομεσιτικά

pexels-photo

Συνολικά 14 θέματα έχει για συζήτηση στη σημερινή της ατζέντα η Επιτροπή Οικονομικών, ενώ άλλα επτά περιμένουν μόνο για τοποθέτηση. Από τη σημερινή μαραθώνια συνεδρία της επιτροπής ξεχωρίζει στις 2 το μεσημέρι η συζήτηση για τη δημιουργία Υφυπουργείων. Συγκεκριμένα η επιτροπή Θα εξετάσει τα νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυπουργείου Τουρισμού (στη συζήτηση θα περιληφθεί και το νομοσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του ΚΟΤ για το 2017), Ναυτιλίας και Ανάπτυξης. Και για τα τρία θέματα έχει κληθεί να παραστεί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ενώ για κάθε υφυπουργείο εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων και κοινωνικών εταίρων. Η επιτροπή θα εξετάσει επίσης το νομοσχέδιο που προβλέπει εξαίρεση των θέσεων Προαγωγής από την απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων από το 2017 και εντεύθεν και συνέχιση της απαγόρευσης της πλήρωσης κενών θέσεων Πρώτου Διορισμού και Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής επ’ αόριστον.

Βία και πρόληψη
Την ανάγκη προώθησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών για κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για ουσιαστική εφαρμογή της θα εξετάσει σήμερα στις 9 το πρωί η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών. Η σύμβαση που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαΐου 2011 αφορά στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν για το θέμα η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Ισότητας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του ίδιου υπουργείου, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών και των γυναικείων οργανώσεων.

Αποχετευτικά και εκσυγχρονισμός
Με τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου για τον Προϋπολογισμό της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για το τρέχον έτος θα ξεκινήσει σήμερα στις 10:30 π.μ. τη συνεδρία της η Επιτροπή Εσωτερικών. Ακολούθως θα συνεχίσει τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου που προβλέπει τη συμπερίληψη στον ορισμό του όρου «ακίνητη ιδιοκτησία» του θαλάσσιου χώρου που κηρύσσεται ως χώρος ελλιμενισμού και εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής. Εν συνεχεία οι βουλευτές θα εξετάσουν τον εκσυγχρονισμό ορισμένων διατάξεων περί Αποχετευτικών Συστημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014 υπό το φως της γενικής εκτίμησης σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013. Τέλος η επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση για την εφαρμογή του περί Κτηματομεσιτών Νόμου και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποίησης της εν λόγω νομοθεσίας με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Share on: