Συνεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 | ΕΕΕ σε χαμηλοσυνταξιούχους, επιδόματα μητρότητας-πατρότητας- τέκνου, αγρινά και συνάντηση ΥΠΕΣ με επιτροπή Προσφύγων

child-2395705_1920

Τα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που αφορούν την άδεια πατρότητας, την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στην παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε πολύτεκνες οικογένειες, την άδεια μητρότητας και στις δύο γυναίκες σε παρένθετο τέκνο, παράταση στην περίοδο μη άρσης ενώπιον δικαστηρίου ληπτών ΕΕΕ ή δημοσίου βοηθήματος για οφειλές στο ΤΚΑ και παράταση του δικαιώματος διακανονισμού για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΤΚΑ θα εξετάσει εκ νέου σήμερα η Επιτροπή Εργασίας. Η έναρξη της συνεδρίασης έχει οριστεί για τις 11 το πρωί. Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της επιτροπής την προηγούμενη βδομάδα είχαν δηλώσει πως θα οδηγήσουν τα πιο πάνω νομοθετήματα στην Ολομέλεια πριν από τις θερινές διακοπές. Μαζί με τα πιο πάνω που θα εξεταστούν παρουσία της Υπουργού Εργασίας θα συζητηθεί και πρόταση νόμου του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Φακοντή με την οποία τροποποιείται ο νόμος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έτσι ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης για παροχή ΕΕΕ σε πρόσωπο που είναι χαμηλοσυνταξιούχος, ο οποίος δεν υπέβαλε αίτηση για παροχή ΕΕΕ εντός της προθεσμίας που ορίζεται σε σχετικό άρθρο του νόμου. Ειδικότερα η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην άρση του χρονικού περιορισμού υποβολής αιτήσεων από χαμηλοσυνταξιούχους προκειμένου αυτοί να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος, το οποίο επικράτησε να ονομάζεται «συμπληρωματική σύνταξη», ή «μικρό τσιεκκούδι».

Προσφυγική πολιτική
Σειρά σήμερα της Επιτροπής Προσφύγων να υποδεχτεί στη Βουλή τον νέο Υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να συζητήσουν θέματα που αφορούν το αντικείμενό της, και συγκεκριμένα την προσφυγική πολιτική. Η συνεδρία έχει οριστεί για τις 9:15 π.μ. και κλήθηκαν να παρευρεθούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ), ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, εκπρόσωποι του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του ίδιου υπουργείου, των Επαρχιακών Διοικήσεων και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ).

Τα αγρινά και τα προβλήματα που δημιουργούν
Τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας θα ασχοληθούν σήμερα εκ νέου με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί, από τις καταστροφές που προκαλούν τα αγρινά στις παραγωγές και τις περιουσίες τους και θα προσπαθήσουν να εξεύρουν μαζί με τους καλεσμένους τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Για το θέμα που ενέγραψαν βουλευτές του ΑΚΕΛ και θα εξεταστεί στις 11:30 π.μ. έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, κοινοτάρχες επηρεαζόμενων περιοχών, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria) και των αγροτικών οργανώσεων.
Ακολούθως η επιτροπή θα εξετάσει νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο για την άσκηση κτηνιατρικής και εγγραφής κτηνιάτρων.

Share on: