Navigation Menu
Α4
Μη εκλεγμένος

Γιώργος Αγαπίου

Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ
Κόμμα ΕΔΕΚ
Περιφέρεια Λευκωσίας

Συνοπτικό προφίλ

Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος Ύλης και Βοηθός Αρχισυντάκτη στον “Φιλελεύθερο”, “Σημερινή”, “Πολίτη” και στην Stock Watch. Τα τελευταία δυο χρόνια είναι Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ.

Απόψεις για σημαντικά θέματα

1. Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιότητας;
Όπως όλοι οι υποψήφιοι, η αγάπη για τον τόπο μας και η θέληση για προσφορά μέσα από την πιο ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Η ανάγκη να αλλάξουμε αυτό το παλαιοκομματικό σύστημα που μας οδήγησε στην καταστροφή και βήμα-βήμα να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας.
2. Σε ποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από αυτές που δεν έχετε συμμετάσχει θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί;
Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ίσων Ευκαιριών, Θεσμών, Ελέγχου, Γεωργίας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Εννοείται, ότι δεν μπορείς να συμμετάσχεις σε όλες. Είναι Επιτροπές που ασχολούνται με κοινωνικά θέματα και θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών.
3. Τι θα θέλατε, αν μπορούσατε, να αλλάξετε από τη λειτουργία της Βουλής;
Την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, τη συμμετοχή πολιτών ως παρατηρητές στις συνεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών, μεγαλύτερη διαφάνεια στο κοινοβουλευτικό έργο, λειτουργία θερινών τμημάτων, τερματισμό του δικαιώματος αφορολόγητου αυτοκινήτου και επανέλεγχος όλων των επιδομάτων που δίνονται για ταξίδια εξωτερικού.
4. Ποιες οι κόκκινες γραμμές σας, συνοπτικά, που θα σας απέτρεπαν από του να ψηφίσετε ναι στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού;
Η δημιουργία ενός μορφώματος το οποίο θα χωρίζει το λαό στη βάση φυλετικών κριτηρίων, ο ακρωτηριασμός βασικών πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παραμονή της Τουρκίας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην Κύπρο (πχ εγγυήσεις), η δυσλειτουργικότητα κράτους και οι αντιδημοκρατικοί θεσμοί
5. Ποια είναι τα κυριότερα κατά την άποψή σας προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας παρά την έξοδο από το μνημόνιο;
Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ανεργία (ιδιαίτερα μεταξύ των νέων) και υπο-απασχόληση αλλά και το κύμα μετανάστευσης ή μη επαναπατρισμού των νέων μας που τελειώνουν τις σπουδές τους.
6. Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων;
Υπέρ της διατήρησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στους κερδοφόρους ημικρατικούς για λόγους δημοσίου συμφέροντος λαμβάνοντας υπόψη το κοινωνικό τους χαρακτήρα αλλά και το μικρό μέγεθος της οικονομίας μας το οποίο δεν θα αποφέρει τα πλεονεκτήματα ενός υγιούς ανταγωνισμού, όπως κάποιοι διατείνονται. Προϋπόθεση αυτοί οι οργανισμοί να αναδιοργανωθούν στη βάση σύγχρονου μοντέλου διοίκησης και ξεριζωθεί επιτέλους η κομματοκρατία των διοικητικών συμβουλίων.
7. Θεωρείτε ικανοποιητική την αντιμισθία του βουλευτή;
Υπό τις παρούσες συνθήκες απόλυτα, εφόσον δεν κάνει δεύτερο επάγγελμα.
8. Εάν δεν εκλεγείτε, πώς θα προσφέρετε στον τόπο σας;
Συνεχίζοντας τη συμμετοχή στα κοινά είτε ως κομματικό στέλεχος, είτε ως απλός πολίτης. Οι αρχές δεν αλλάζουν από τις θέσεις.
9. Θα συνεχίσετε να ασκείτε το επάγγελμά σας;
Ασφαλώς όχι.
10. Ποια είναι η θέση σας για την θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (e-petition) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών; Δηλαδή, νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών πολιτών, το αρμόδιο θεσμικό όργανο (κυβέρνηση, βουλή κοκ) θα υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και ακολούθως να απαντήσει τεκμηριωμένα ή να εκκινήσει διαδικασία εκπλήρωσης του αιτήματος;
ΥΠΕΡ. Τέτοια μέτρα εμβαθύνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και βοηθούν στη μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών. Πρέπει επίσης να θεσμοθετηθεί το δημοψήφισμα για όλα τα σοβαρά θέματα που μας απασχολούν ως κοινωνία (είτε τοπικά, είτε εθνικά).
11. Είστε υπέρ ή κατά για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας;
H ασυλία να αφορά μόνο το κοινοβουλευτικό έργο.
12. Είστε υπέρ ή κατά για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης;
Για ιατρικούς σκοπούς .
13. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών;
Ασφαλώς όχι!
14. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων;
Ναι

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου