Navigation Menu
13055272_10154758793183916_8155056915564370943_o
Μη εκλεγμένος

Ελένη Χρυσοστόμου

Πολιτικός Μηχανικός
Κόμμα ΔΗΚΟ
Περιφέρεια Λευκωσίας

Συνοπτικό προφίλ

Κατάγομαι από τη Λακατάμια και κατοικώ στο Στρόβολο .
Είμαι Πολιτικός Μηχανικός στο επάγγελμα. Αποφoίτησα από την Αμερικάνικη Ακαδημία Λευκωσίας μετά συνέχισα τις σπουδές μου στο Κολλέγιο Φρέντερικ και τις ολοκλήρωσα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Είμαι μέλος του ΕΤΕΚ.
Δούλεψα χρόνια σε μεγάλες εργοληπτικές εταιρίες στην Κύπρο ως Διευθύντρια Έργων επιβλέποντας την κατασκευή έργων. Σήμερα παρέχω συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της Πολιτικής Μηχανικής. Ως Ειδικευμένη Εμπειρογνώμονας για Μελέτες Ενεργειακής Aπόδοσης Kτιρίων είμαι Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρεία Conva Energy οποία ασχολείται με την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.
Η δράση μου στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου άρχισε το 1998 στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Στην δραστήρια πολιτική μου διαδρομή στο Κίνημα Οικολόγων υπηρέτησα από διάφορες θέσεις ως αξιωματούχος τόσο στο Κίνημα Οικολόγων όσο και στην Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων. Μέχρι προσφάτως κατείχα την θέση της Εκπροσώπου Τύπου και Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέας της Γυναικείας Κίνησης.
Η ενασχόληση μου με την πολιτική μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθώ, εκτός από το Εθνικό Πρόβλημα και την Οικονομία, με θέματα όπως την Ενέργεια, την Οικολογία και την Ισότητα των δύο φύλων.

Απόψεις για σημαντικά θέματα

1. Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιότητας;
Έθεσα υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές με το Δημοκρατικό Κόμμα, γιατί θεωρώ ότι στο σταυροδρόμι το οποίο βρίσκεται η χώρα μας πρέπει να δυναμώσει η φωνή για προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαίων του κυπριακού λαού.
Οι εξελίξεις και προκλήσεις στο Κυπριακό, η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, τα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα και η διαχρονική καταστροφή του περιβάλλοντος δεν αφήνουν περιθώρια για απουσία και αδράνεια.
Και επειδή θεωρώ ότι η πολιτική πρέπει να συμβαδίζει με τη λέξη υπηρετώ. Το υπηρετώ πρέπει να συμβαδίζει με το καλό της Κύπρου μας. Πιστεύω πως με τη στήριξή των συμπολιτών μας μπορώ να είμαι ωφέλιμη και να υπηρετήσω την πατρίδα μας.
2. Σε ποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από αυτές που δεν έχετε συμμετάσχει θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί;
α) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού γιατί με ενδιαφέρουν τα θέματα ενέργειας και παρακολουθούσα και πριν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.
β) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών γιατί αγωνίζομαι εδώ και χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών και παρακολουθούσα τις συνεδριάσεις της Επιτροπής
γ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και προυπολογισμού γιατί το θέμα της οικονομίας είναι από τα πιο σημαντικά.
δ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος γιατί είμαι Οικολόγα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την προστασία του περιβάλλοντος
ε) Κοινοβουλευτική Επιτροπή εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων γιατί θεωρώ ότι η εξωτερική πολιτική και η σχέση μας με την Ευρώπη είναι σημαντική και πρέπει να αναβαθμιστεί.
3. Τι θα θέλατε, αν μπορούσατε, να αλλάξετε από τη λειτουργία της Βουλής;
Θα ήθελα την εμπλοκή των πολιτών. Η βουλή νομοθετεί και οι αποφάσεις της επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών άρα πρέπει να ακούγεται η φωνή τους στο Κοινοβούλιο. Επίσης πιστεύω ότι πρέπει να μειωθούν οι μέρες που διακοπεύει η Βουλή.
4. Ποιες οι κόκκινες γραμμές σας, συνοπτικά, που θα σας απέτρεπαν από του να ψηφίσετε ναι στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού;
Θα με απέτρεπε να ψηφίσω ναι σε ένα δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού αν αυτή η λύση δεν εξασφάλιζε τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν εξασφάλιζε την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή, δεν τερμάτιζε τη διχοτόμηση. Η σωστή λύση είναι αυτή που θα εξασφαλίζει τα πιο πάνω και ότι όλοι οι κάτοικοι του νησιού θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα, τις ίδιες ελευθερίες και θα υπάρχει σεβασμός στα δημοκρατικά, ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των πολιτών.
5. Ποια είναι τα κυριότερα κατά την άποψή σας προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας παρά την έξοδο από το μνημόνιο;
Η έξοδος από το μνημόνιο είναι μεν θετική όμως δεν έχουν λυθεί οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εφαρμογή του στην κοινωνία μας. Η ανεργία, η φτώχεια, η έλλειψη ρευστού στην πραγματική οικονομία, η απώλεια εργατικού και επιστημονικού δυναμικού σε ξένες χώρες, η έλλειψη ανάπτυξης είναι κάποια από τα προβλήματα τα οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή.
6. Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων;
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση των ημικρατικών οργανισμών και μετά να μιλήσουμε για ιδιωτικοποιήσεις. Τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει ως βάση το δημόσιο συμφέρον και να εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους οργανισμούς.
7. Θεωρείτε ικανοποιητική την αντιμισθία του βουλευτή;
Για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας και λαμβάνοντας υπόψη πως επιβιώνουν οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, τη θεωρώ πέρα του δεόντος ικανοποιητική.
8. Εάν δεν εκλεγείτε, πώς θα προσφέρετε στον τόπο σας;
Θα συνεχίσω να προσφέρω στα κοινά όπως άλλωστε το έκανα τόσα χρόνια χωρίς να είμαι μέλος της Βουλής. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες και αυτό κάνω.
9. Θα συνεχίσετε να ασκείτε το επάγγελμά σας;
Προτεραιότητα μου θα είναι τα καθήκοντα μου ως Βουλευτίνα όμως δεν θα κλείσω την πόρτα στον επαγγελματικό μου τομέα. Ο λόγος είναι γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται Βουλευτές καριέρας.
10. Ποια είναι η θέση σας για την θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (e-petition) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών; Δηλαδή, νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών πολιτών, το αρμόδιο θεσμικό όργανο (κυβέρνηση, βουλή κοκ) θα υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και ακολούθως να απαντήσει τεκμηριωμένα ή να εκκινήσει διαδικασία εκπλήρωσης του αιτήματος;
Συμφωνώ απόλυτα. Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε πρόταση ώστε να μπορούν οι πολίτες με 5,000 υπογραφές να καταθέτουν προτάσεις νόμου στη Βουλή καθώς και τη δημιουργία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτών κάτι το οποίο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
11. Είστε υπέρ ή κατά για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας;
Ναι είμαι υπέρ γιατί θεωρώ ότι οι Βουλευτές/ίνες είναι αυτοί/ες που θα πρέπει πρώτοι/ες να εφαρμόζουν τη νομοθεσία.
12. Είστε υπέρ ή κατά για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης;
Εδώ θα έλεγα ναι στη βιομηχανική και ιατρική κάνναβη.
13. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών;
Είμαι ενάντια στη νομιμοποίηση της θήρευσης των αμπελοπουλιών. Θεωρώ απαράδεκτο να θανατώνονται εκατομμύρια πουλιά το χρόνο για να συντηρείται μια βιομηχανία εκατομμυρίων στο όνομα της παράδοσης. Υπάρχει η εθνική νομοθεσία (Νόμος 152(Ι)/2003) όσο και η ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά (Οδηγία 2009/147/ΕΚ) καθώς και οι Διεθνείς Συμβάσεις (Σύμβαση της Βέρνης του 1979 και Σύμβαση της Βόννης του 1979) οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές.
14. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων;
Από ότι γνωρίζω οι εκτρώσεις δεν είναι παράνομες στη χώρα μας επομένως δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης τους. Πιστεύω ότι η κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την επιλογή για τη ζωή της και το σώμα της.

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου