Navigation Menu
image-52c61f4b0f03fd0fa189d174ffb9dd0778f80715979d6226cbf72f8481e547cb-V
Εκλεγμένος

Ευθύμιος Δίπλαρος

Δημοσιογράφος
Κόμμα ΔΗΣΥ
Περιφέρεια Λεμεσού

Συνοπτικό προφίλ

Ο Ευθύμιος Δίπλαρος γεννήθηκε στη Λεμεσό το Μάρτιο του 1980. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Β΄ το 1997, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου. Μετά την αποφοίτηση του υπηρέτησε την Εθνική Φρουρά.
Είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Γονείς του είναι οι εκπαιδευτικοί Νίκος και Υβόνη Δίπλαρου από το Κοιλάνι και Άρσος της επαρχίας Λεμεσού. Είναι παντρεμένος με την Αργυρώ Ροτσίδου κι έχει ένα γιο το Νικόλα. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΜΑ.ΚΙ και ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ Λεμεσού και υπήρξε οργανωτικός της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορίας και μέλος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΚΘ).
Είναι πτυχιούχος στον τομέα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με ειδικότητα στο πολιτικό ρεπορτάζ.
Ο Ευθύμιος Δίπλαρος στις δημοτικές εκλογές του 2006 εκλέγεται πρώτος παγκύπρια σε σταυρούς προτίμησης, απ’ όλους τους κομματικούς συνδυασμούς, δημοτικός σύμβουλος Λεμεσού. Έλαβε 4,718 ψήφους και ήταν ο νεαρότερος δημοτικός σύμβουλος.
Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι και το 2011 διετέλεσε Σχολικός Έφορος Λεμεσού και μέλος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ). Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ. Στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2011 εκλέγεται πρώτος βουλευτής Λεμεσού με 10,650 ψήφους.
Είναι μέλος των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας και Γεωργίας. Από το 2011 μέχρι και σήμερα , ανέπτυξε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο ενώ με δημόσιες παρεμβάσεις του κατήγγειλε προβλήματα και αναζήτησε λύσεις.
Πιστεύει στη Συνέπεια, στην Υπευθυνότητα και στην Αποτελεσματικότητα.

Απόψεις για σημαντικά θέματα

1. Για ποιους λόγους θέλετε να επανεκλεγείτε;
Πριν πέντε χρόνια, με την απόφαση και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι Κύπριοι πολίτες, εκλέγηκα για πρώτη φορά εκπρόσωπος του λαού στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Σαν νέος βουλευτής και με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου μου, προσπάθησα με συνέπεια και συνέχεια να εκφράζω τις δικές τους απόψεις, τις δικές τους προτεραιότητες και τα δικά τους αιτήματα. Όλοι γνωρίζουν πια την πολιτική μου σταδιοδρομία. Γνωρίζουν ότι παραμένω πιστός στις αξίες που πιστεύω, γνωρίζουν ότι είμαι αγωνιστής και πάντοτε μάχιμος. Προτεραιότητα μου ο άνθρωπος και ιδίως οι ευάλωτοι πολίτες. Η πολιτική που υπηρετώ διαχρονικά, αλλά και σήμερα, ως Βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε, έχει και θα έχει στον πυρήνα της τον Άνθρωπο και την ανθρώπινη αξία. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να δίνω καθημερινά από το πλέον επίσημο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.
2. Από όλα τα νομοσχέδια ή προτάσεις νόμου που έχετε ψηφίσει (υπέρ ή κατά) την τελευταία 5ετία υπάρχει για κάποιο που μετανιώνετε, και αν ναι γιατί;
Κατά την πενταετία που περάσαμε χρειάστηκε να δουλέψουμε με όρους και συνεργασίες που δεν επιλέξαμε, να πάρουμε μέτρα που ταλαιπώρησαν γιατί οι καταστάσεις το απαιτούσαν. Οι συνθήκες ήταν τόσο πιεστικές που μέσα σε τρία χρόνια υλοποιήθηκε έργο δεκαετίας. Η δουλειά υποδομής έγινε. Ο στόχος ήταν και παραμένει ένας. Θέλουμε μια Κύπρο με αυτάρκεια και ευτυχισμένους πολίτες. Προχωράμε με πίστη, θέληση και αισιοδοξία, προχωράμε μπροστά και σταθερά, αφήνοντας πίσω μνημόνια και χρέη. Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη και οριακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Κύπρος πριν 5 χρόνια πιστεύω ότι πράξαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε προκειμένου να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο μας.
3. Σε ποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από αυτές που δεν έχετε συμμετάσχει θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί;
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις Επιτροπές τις οποίες συμμετέχω αφού μου δόθηκε η ευκαιρία διαμέσου αυτών των Επιτροπών να φέρω θέματα στην επιφάνεια τα οποία απασχολούσαν μεγάλη μερίδα πολιτών. Θεωρώ ότι το έργο που επιτελούν όλες οι κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι μεγάλο, η ευθύνη που φέρουν οι βουλευτές που συμμετέχουν σε αυτές είναι τεράστια οπότε με την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια θα εργαστώ σε όποιαν επιτροπή και αν συμμετέχω.
4. Είστε ικανοποιημένος/η από το επίπεδο του κοινοβουλευτισμού (έργο και συμπεριφορές βουλευτών);
Πιστεύω ότι κάθε ένας από μας κρίνεται από τα λόγια, τις πράξεις και τη γενικότερη συμπεριφορά του. Για το σκοπό αυτό θέτουμε ξανά τον εαυτό μας στην κρίση των πολιτών προκειμένου η ίδια η κοινωνία να αποφασίσει αν είναι ικανοποιημένη από το επίπεδο του κοινοβουλευτισμού, τα έργα και τις συμπεριφορές των βουλευτών που την αντιπροσώπευσαν την προηγούμενη πενταετία.
5. Ποιες οι κόκκινες γραμμές σας, συνοπτικά, που θα σας απέτρεπαν από του να ψηφίσετε ναι στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού;
Το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού, ως πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στη Κύπρο. Στόχος και όραμα μας είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό, η επανένωση της και η δημιουργία συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων. Η μόνη επιλογή που υπάρχει για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ήταν και παραμένει η διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως διαλαμβάνεται στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 και όπως καθορίζεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και 2009. Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις επίτευξης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.
Η κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και η αποκατάσταση και κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και περιουσίας επιβάλλεται να κατοχυρωθούν στη συμφωνία λύσης προκειμένου αυτή να γίνει αποδεκτή.
6. Ποια είναι τα κυριότερα κατά την άποψή σας προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας παρά την έξοδο από το μνημόνιο;
Ο ΔΗΣΥ έκανε τα συνθήματα Πράξεις χωρίς λαϊκισμούς και υποσχέσεις, βάλαμε την Κύπρο στο επίκεντρο και σχεδιάσαμε στρατηγική μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά συμφέροντα. Συγκρουστήκαμε με το κατεστημένο και επιλέξαμε να είμαστε σωστοί και όχι πολιτικά αρεστοί. Επιλέξαμε να λέμε την αλήθεια μακριά από κούφια λόγια. Ο μεγαλύτερος λοιπόν κίνδυνος που ελλοχεύει μετά και την έξοδο μας από το μνημόνιο είναι τα πισωγυρίσματα σε νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος οι οποίες μας οδήγησαν στην οικονομική κατρακύλα. Επίσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούμαστε αυτή τη στιγμή όλοι μαζί να επιλύσουμε είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Χάρη στις θυσίες όλων των Κυπρίων και στην υπεύθυνη διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, βρισκόμαστε έξω από το μνημόνιο. Οι αποφάσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν, σκληρά σε αρκετές περιπτώσεις, ήταν αναπόφευκτα προκειμένου η Κύπρος αφενός να ανακτήσει τη χρηματοπιστωτική της αξιοπιστία και αφετέρου να αποτελέσει επιλογή για νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, από ντόπιους και ξένους επενδυτές, οι οποίες θα ανοίξουν παράλληλα και θέσεις εργασίας. Η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν είναι πια μακρινή.

7. Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων;
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύει στις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα. Γνωρίζουμε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν θα προέλθει μέσω αύξησης των κρατικών δαπανών, αλλά θα προέλθει με ιδιωτικές επενδύσεις. Θέλουμε τις επιχειρήσεις μας ξανά να δραστηριοποιούνται και να κερδίζουν. Γιατί χωρίς να κερδίζουν, ούτε νέους τομείς μπορούν να αναπτύσσουν, ούτε και θέσεις εργασίας να δημιουργούν. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την παροχή κινήτρων και της πλήρους αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στη χώρα μας.
Χωρίς εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, κανένας ξένος δεν θα επενδύσει στον τόπο μας. Και χωρίς ξένες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και δουλειές. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών και υπέρ της μετοχοποίησης τους χωρίς να θυσιαστεί κανένας εργαζόμενος. Θέλουμε πλέον ημικρατικούς οργανισμούς όπου τα κόμματα δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο στους διορισμούς και στις αποφάσεις.
8. Θεωρείτε ικανοποιητική την αντιμισθία του βουλευτή;
Με βάση τα όσα δύσκολα βλέπουμε να βιώνουν σήμερα πολλοί συμπολίτες μας, και μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής λιτότητας που επιβεβλημένα οφείλαμε να εφαρμόσουμε προκειμένου η Κύπρος να ορθοποδήσει ξανά, ναι θεωρώ την αντιμισθία του βουλευτή ικανοποιητική.
9. Εάν δεν εκλεγείτε, πώς θα προσφέρετε στον τόπο σας;
Μέσα από τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού είμαι πάντα έτοιμος να προσφέρω για το καλό της Πατρίδας μας. Με την ίδια αποτελεσματικότητα και επιμονή, θα συνεχίζω να εργάζομαι για όσα πρέπει ακόμα να γίνουν. Για την προστασία της νομιμότητας και της ασφάλειας του πολίτη, για μια υγιή και ισχυρή επιχειρηματικότητα που δημιουργεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, για μια κοινωνία αλληλέγγυα, που στηρίζει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
10. Ποια είναι η θέση σας για την θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (e-petition) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών; Δηλαδή, νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών πολιτών, το αρμόδιο θεσμικό όργανο (κυβέρνηση, βουλή κοκ) θα υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και ακολούθως να απαντήσει τεκμηριωμένα ή να εκκινήσει διαδικασία εκπλήρωσης του αιτήματος;
Βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι η άμεση συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή έχουν υποχρέωση να εξετάζουν αιτήματα που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες. Οπότε και είμαι υπέρ της θεσμοθέτησης της συλλογής υπογραφών προκειμένου η φωνή των πολιτών να ακούγεται άμεσα και να προσμετρείται.
11. Είστε υπέρ ή κατά για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας;
Είμαι υπέρ του περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας αφενός γιατί κανένας δεν μπορεί να τίθεται υπεράνω του Νόμου και αφετέρου η μέχρι σήμερα κατάσταση προκαλεί το αίσθημα του λαού ο οποίος απαιτεί δίκαιη και ίση μεταχείριση όλων των πολιτών έναντι του Νόμου
12. Είστε υπέρ ή κατά για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης;
Ναι, υπό όρους και προϋποθέσεις όμως, αφού δε θα επιθυμούσαμε να δώσουμε το μήνυμα κυρίως στις νέες γενιές ότι η αλόγιστη χρήση της κάνναβης είναι αβλαβές και μπορεί να αποτελεί μέσο διασκέδασης και εκτόνωσης.
13. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών;
Ναι είμαι υπέρ της θήρευσης αμπελοπουλιών, όπως σήμερα επιτρέπεται το κυνήγι άλλων θηραμάτων, νοουμένου ότι λαμβάνονται αυστηρές πρόνοιες για την προστασία και διαιώνιση του είδους.
14. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων;
Είμαι κατά των εκτρώσεων.

  Ερωτήσεις : 2 | Απαντήσεις : 1

 1. 1. Θα υποστηρίζατε μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων; Τι ακριβώς θα προτείνατε;

  2. Η ψήφιση νόμων διαφέρει από την εφαρμογή νόμων. Αν στο μέλλον κατηγορηθείτε για μια παρανομία, θα ζητούσατε συγγνώμη από το κοινό και θα παραδίδατε τη βουλευτική σας θέση, ακόμη και αν νομίζατε ότι είστε αθώοι;

  Ανδρέας Μιλιδώνης (Επiκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Κύπρου)

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. image-52c61f4b0f03fd0fa189d174ffb9dd0778f80715979d6226cbf72f8481e547cb-V

  Αγαπητέ φίλε Ανδρέα, καταρχήν σε ευχαριστώ για την επικοινωνία.
  1)Βεβαίως και υποστηρίζω μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, και ιδιαίτερα στις μέρες μας όπου οι πολίτες απαιτούν καθαρό και έντιμο πολιτικό λόγο που θα επανεδραιώσει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των αντιπροσώπων της. Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις επισημάνσεις από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η επιτροπή Greco, πιστέυω ότι ο στόχος είναι να περάσουμε μια ισορροπημένη νομοθεσία για να καλύψουμε τα όποια κενά. Το κίνητρο που έχουμε και οι λόγοι που μας επιβάλλουν να περάσουμε αυτή τη νομοθεσία είναι πρώτα απ` όλα η αναγνώριση της ανάγκης να επικρατήσει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο αυτής της χρηματοδότησης.
  2) Αν και πιστεύω στο δίκαιο της απόδειξης, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε θα επιθυμούσα να κατέχω δημόσιο αξίωμα το οποίο θα σκιαζόταν από αμφιβολίες και υποψίες οποιουδήποτε είδους.

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 4
 3. Ως εκπρόσωπος του Cyprus Fatherhood Initiative σας υποβάλλω την ακόλουθη ερώτηση:

  Είσαστε υπέρ της ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανόμενου και του γονικού τους ρόλου; Και αν η απάντηση είναι θετική, τι βήματα πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν για να υπάρξει ισότητα στο γονικό ρόλο των δύο φύλων;

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου