Navigation Menu
Katerina-Gavrielidou-660x1024 (3)
Μη εκλεγμένος

Κατερίνα Γαβριηλίδου

Πολιτικός Επιστημόνας
Κόμμα Συμμαχία
Περιφέρεια Λευκωσίας

Συνοπτικό προφίλ

Η Κατερίνα Γαβριηλίδου γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1988 στην Λευκωσία. Αποφοίτησε το 2006 από το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα με άριστα. Σπούδασε Business Studies στο Lancaster University και Ευρωπαϊκή Πολιτική στο London School of Economics (LSE). Έκανε πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ έχει εργαστεί στον τομέα των Χρηματοοικονομικών στο Λονδίνο και στον τομέα της Εκπαίδευσης στο Qatar Foundation. Από το 2012 συμμετέχει εθελοντικά στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, συνεχίζοντας για ένα χρόνο ως Πρέσβειρα Νεολαίας για την ενεργό συμμετοχή των νέων και τον Διαρθρωμένο Διάλογο. Τον Ιούνιο του 2016 θα βραβευθεί από την Βασίλισσα Ελισάβετ με το βραβείο Queen’s Young Leaders Award, για το έργο της σε θέματα πολιτικής για την νεολαία στην Κύπρο.

Απόψεις για σημαντικά θέματα

1. Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιότητας;
Μέσω της υποψηφιότητας μου επιθυμώ να υποκινήσω τους νέους να ενδιαφερθούν για την πολιτική, να ασχοληθούν με τα κοινά και έτσι να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον. Ακόμη θα ήθελα να ακουστούν τα ζητήματα που επηρεάζουν εμάς τους νέους, να ζωντανέψει ο δημοκρατικός διάλογος ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο και λόγο στην πολιτική. Επίσης, θέλω να συμβάλω στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και να αποτελέσω μέρος της θετικής αλλαγής που θα προσφέρει η νέα γενιά. Οι σπουδές μου στις πολιτικές επιστήμες καθώς και η εμπειρία μου στον κοινοβουλευτισμό, μέσα από την Βουλή των Αντιπροσώπων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Βουλή των Ελλήνων και την Αγγλική Βουλή, θεωρώ ότι μου δίνουν την δυνατότητα να προσφέρω τα μέγιστα εαν εκλεγώ.
2. Σε ποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από αυτές που δεν έχετε συμμετάσχει θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί;
Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού – για να μπορέσω να συμβάλω στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, στην νεανική επιχειρηματικότητα και στην επένδυση στη νέα γενιά.
Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού – ούτως ώστε να προσφέρω τις γνώσεις μου και εμπειρίες στο τομέα της εκπαίδευσης.
Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών – επειδή θέλω να προωθήσω την ίση συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
3. Τι θα θέλατε, αν μπορούσατε, να αλλάξετε από τη λειτουργία της Βουλής;
Θα ήθελα να ενισχύσω τον ρόλο των πολιτών έτσι ώστε να μπορούν να θέτουν ζητήματα στη Βουλή και να υποβάλλουν ερωτήματα προς τους Βουλευτές. Αυτό θα ενισχύσει την υποχρέωση λογοδοσίας των πολιτικών και θα προσφέρει στους πολίτες δυνατότητες ελέγχου.
4. Ποιες οι κόκκινες γραμμές σας, συνοπτικά, που θα σας απέτρεπαν από του να ψηφίσετε ναι στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού;
Όποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών, δεν επιτρέπει στους πολίτες να ζουν σε όποιο μέρος της Κύπρου επιθυμούν υπό συνθήκες ασφαλείας, και δεν βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αρχές και ιδεώδη δεν μπορεί να έχει την στήριξη μου.
5. Ποια είναι τα κυριότερα κατά την άποψή σας προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας παρά την έξοδο από το μνημόνιο;
Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν έχουμε βγει ουσιαστικά από το μνημόνιο αφού η απωπληρωμή του μνημονίου θα συνεχιστεί μέχρι το 2031. Παρ’όλα αυτά η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγόρα λόγω της οικονομικής ύφεσης τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα από το βασικότερα προβλήματα στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά την άποψη μου. Επιπρόσθετα, η ανεργία ή η υποεργασία οδηγεί στην μη ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, το φαινόμενο του ‘brain drain’ όπου κυρίως οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό για να βρούν δουλειά έχει ως αποτέλεσμα να κερδίζουν οι οικονομίες άλλων χωρών και δυστυχώς όχι η Κυπριακή οικονομία.
6. Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων;
Είμαι υπέρ του εξυχρονισμού των κρατικών οργανισμών και του να υπάρχουν στρατηγικοί επενδυτές για την ανάπτυξη και καλύτερη λειτουργία των κρατικών οργανισμών, με επίκεντρο πάντα το καλό των εργαζομένων.
7. Θεωρείτε ικανοποιητική την αντιμισθία του βουλευτή;
Την θεωρώ υπερβολική σε σχέση με τις οικονομικές συνθήκες της εποχής.
8. Εάν δεν εκλεγείτε, πώς θα προσφέρετε στον τόπο σας;
Θα συνεχίσω να προσφέρω μέσα από τους διάφορους οργανισμούς νεολαίας και φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό στους οποίους συμμετέχω.
9. Θα συνεχίσετε να ασκείτε το επάγγελμά σας;
Όχι, γιατί θεωρώ ότι οι Βουλευτές ασκούν λειτούργημα και θα πρέπει να δίνουν την ύψιστη προσοχή τους σε αυτό.
10. Ποια είναι η θέση σας για την θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (e-petition) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών; Δηλαδή, νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών πολιτών, το αρμόδιο θεσμικό όργανο (κυβέρνηση, βουλή κοκ) θα υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και ακολούθως να απαντήσει τεκμηριωμένα ή να εκκινήσει διαδικασία εκπλήρωσης του αιτήματος;
Συμφωνώ αφού έτσι δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να άρουν θέματα σημαντικά προς αυτούς εφόσον συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών. Ως αποτέλεσμα δημιουργείται ένα κλίμα συμμετοχικής δημοκρατίας στην πολιτεία, αυξάνεται η διαφάνεια και η λογοδοσία των πολιτικών, και τέλος ενισχύεται ο ρόλος των πολιτών.
11. Είστε υπέρ ή κατά για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας;
Υπέρ επειδή θεωρώ ότι οι Βουλευτές πρέπει να αποτελούν οι ίδιοι πρότυπα έντιμων πολιτών. Η Βουλή αποτελεί το νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι βουλευτές είναι αυτοί που αποφασίζουν τους νόμους του κράτους. Επομένος θα έπρεπε να ήταν και οι πρώτοι που τους τηρούν.
12. Είστε υπέρ ή κατά για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης;
Υπέρ μόνο στις περιπτώσεις που η χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία κάποιας αρρώστιας.
13. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών;
Κατά διότι είναι προστατευόμενα είδη υπό εξαφάνιση.
14. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων;
Κατά επειδή αφαιρείτε μια ανθρώπινη ζωή, εκτός σε εξαιρετικές περιπτώσεις και έπειτα από ιατρική συμβουλή.

  Ερωτήσεις : 1 | Απαντήσεις : 1

 1. 1. Θα υποστηρίζατε μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων; Τι ακριβώς θα προτείνατε;

  2. Η ψήφιση νόμων διαφέρει από την εφαρμογή νόμων. Αν στο μέλλον κατηγορηθείτε για μια παρανομία, θα ζητούσατε συγγνώμη από το κοινό και θα παραδίδατε τη βουλευτική σας θέση, ακόμη και αν νομίζατε ότι είστε αθώοι;

  Ανδρέας Μιλιδώνης (Επiκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Κύπρου)

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • Katerina-Gavrielidou-660x1024 (3)

   Ευχαριστώ πολύ για τα ερωτήματα σας. Ναι, σίγουρα θα υποστήριζα μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Για να επιτευχθεί αυτό εισηγούμε να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα όπου θα δημοσιεύονται στοιχεία και αποδείξεις για συνναλλαγές που αφορούν τα πολιτικά κόμματα. Έτσι θα καλλιεργηθεί μια πολιτική κουλτούρα διαφάνειας και δημοσιοποίησης οικονομικών συναλλαγών τως κομμάτων, προσδίδοντας την δυνατότητα ελέγχου στον πολιτικό βίο.
   Ναι θα ζητούσα συγγνώμη και θα παρέδιδα την βουλευτική μου θέση εαν ήμουν όντως ένοχη. Όμως στην αντίθετη περίπτωση θεωρώ ότι δεν θα υπήρχε λόγος να παραδώσω την βουλευτική μου θέση.

   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου