Navigation Menu
final-1
Μη εκλεγμένος

Μάντολες Ειρήνη

Βοηθός Διευθύντρια Δημοτικής εκπαίδευσης
Κόμμα Συμμαχία
Περιφέρεια Κερύνειας

Συνοπτικό προφίλ

Η Ειρήνη Μάντολες γεννήθηκε το 1972 και κατάγεται από την κατεχόμενο χωριό Ελιά, της επαρχίας Κερύνειας. Αποφοίτησε από την Π.Α.Κ. το 1992 και έκτοτε εργάζεται ως δασκάλα. Από το 1993-2002 εργάστηκε σε σχολεία του Λονδίνου και της Αθήνας με ποικίλη δράση στο εθνικό μας θέμα και σε θέματα πολιτισμού. Κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στην γενική Παιδαγωγική και στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία. Από το 2011 εργάζεται ως Βοηθός Διευθύντρια. Με μητέρα την Χαρίτα Μάντολες, «σύμβολο» των αγώνων των συγγενών αγνοουμένων, η Ειρήνη φέρει στους ώμους της μια κληρονομιά πόνου αλλά και ευθύνης για συνέχιση του αγώνα μας για δικαίωση και ελευθερία στην Κύπρο μας. Είναι ενεργό μέλος της «Αδούλωτης Κερύνειας» και άλλων προσφυγικών σωματείων και οργανώσεων. Η Ειρήνη έχει δύο παιδιά, τη Δέσποινα και το Νικόλα.

Απόψεις για σημαντικά θέματα

1. Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιότητας;
«Νοιώθω έντονα ότι η φωνή των Κερυνειώτων που διεκδικούν την επιστροφή, τα ανθρώπινα τους δικαιώματα και παλεύουν τα καθημερινά τους προβλήματα για επιβίωση, δεν εισακούετε στο κοινοβούλιο. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία μας και στις γενιές των προγονών μας, συνεχίζω τον αγώνα για δικαίωση. Η εισβολή, η κατοχή και οι συνέπειες της είναι μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να παραποιείτε σκόπιμα ή να αφήνετε στην άκρη. Θα διεκδικώ, μέχρι την επιστροφή μας στην αγαπημένη Κερύνεια, όσα δικαιωματικά μας ανήκουν και όσα μας στέρησαν με την βία το 1974. Για μένα η Κερύνεια δεν είναι απλά ο τόπος καταγωγής. Για μένα η Κερύνεια είναι η ψυχή μου, η ψυχή μας.»
2. Σε ποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από αυτές που δεν έχετε συμμετάσχει θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί;
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού λόγο του επαγγέλματος μου,
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων - Εγκλωβισμένων - Αγνοουμένων - Παθόντων λόγο των βιωμάτων μου
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών
Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων γιατί πιστεύω ότι είναι ένας τομέας που λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. (δημόσια βοηθήματα, κοινωνική σύνταξη, τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας, την κοινωνική ευημερία, τα κέντρα ενηλίκων και τις στέγες ηλικιωμένων, τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων).
3. Τι θα θέλατε, αν μπορούσατε, να αλλάξετε από τη λειτουργία της Βουλής;
Υποχρεωτική προσέλευση τόσο στις επιτροπές όσο και στις ολομέλειες της βουλής.
θα ήταν καλό να δίνονταν στην δημοσιότητα οι παρεμβάσεις των βουλευτών έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και πληροφόρηση του κοινού για την όλη δραστηριότητα των βουλευτών.
4. Ποιες οι κόκκινες γραμμές σας, συνοπτικά, που θα σας απέτρεπαν από του να ψηφίσετε ναι στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού;
Ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν, η αποχώρηση του τουρκικού στρατού, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι πλειοψηφίες πληθυσμών, το δικαίωμα επιστροφής και η εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης χωρίς παρεκκλίσεις και ειδικές συνθήκες.
5. Ποια είναι τα κυριότερα κατά την άποψή σας προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας παρά την έξοδο από το μνημόνιο;
Η ρευστότητα στην αγορά και τα αναπτυξιακά έργα. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη όταν έχεις κόψει μισθούς συντάξεις και επιδόματα και επιβάλει επιπρόσθετες φορολογίες. Το κράτος πρέπει να κυνηγήσει την φοροδιαφυγή, να επαναπατρίσει κεφάλαια που παράνομα έχουν φύγει και να ξεκινήσει μεγάλα αναπτυξιακά έργα που να εμπλέξουν όλους τους τομείς της οικονομίας.
6. Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων;
Είμαι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι κερδοφόροι οι οργανισμοί που θέλουν να ξεπουλήσουν και σημαντικά τα έσοδα τους, η σημασία τους και οι προοπτικές τους για το κράτος. Χρειάζονται να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και να απαγκιστρωθούν τα διοικητικά τους συμβούλια από τα κομματικά συμφέροντα για να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και του κράτους.
7. Θεωρείτε ικανοποιητική την αντιμισθία του βουλευτή;
Δεν το ζω για να μπορέσω να απαντήσω με σιγουριά. Θεωρώ ότι ο μισθός είναι ικανοποιητικός για τις απαιτήσεις που έχει η θέση ενός βουλευτή. Ίσως τα διάφορα επιδόματα να πρέπει να αφαιρεθούν ή να μειωθούν. Στην εποχή όμως που ζούμε, και με πολλούς από τους συμπολίτες μας στα όρια της φτώχιας πρέπει και αυτοί που αντιπροσωπεύουν το λαό στη βουλή να κάνουν τις δικές τους προσωπικές υποχωρήσεις.
8. Εάν δεν εκλεγείτε, πώς θα προσφέρετε στον τόπο σας;
Θα συνεχίσω να κάνω αυτό το οποίο έκανα μέχρι σήμερα. Είμαι και θα παραμείνω ενεργός πολίτης, πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για όλα τα θέματα που απασχολούν το κύπριο πολίτη. Για το κυπριακό πρόβλημα, παραμένω μαχητής στη διεκδίκηση μιας δίκαιης και πραγματικά βιώσιμης λύσης.
9. Θα συνεχίσετε να ασκείτε το επάγγελμά σας;
Είμαι εκπαιδευτικός και είμαι υποχρεωμένη να μην το ασκώ. Αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως που εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα γιατί όπως λέει και ο λαός μας: «Οποίος λειτουρκά θκιό εκκλησιές, της μιας γελά της».
10. Ποια είναι η θέση σας για την θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (e-petition) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών; Δηλαδή, νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών πολιτών, το αρμόδιο θεσμικό όργανο (κυβέρνηση, βουλή κοκ) θα υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και ακολούθως να απαντήσει τεκμηριωμένα ή να εκκινήσει διαδικασία εκπλήρωσης του αιτήματος;
Είμαι ανεπιφύλακτα υπέρ αυτού του εργαλείου και προχωρώ και ένα βήμα πάρα κάτω. Τη θεσμοθέτηση του Ανακλητού, δηλαδή να μπορούν οι πολίτες να ανακαλέσουν οποιονδήποτε ψηφίστηκε από τον λαό να κατέχει δημόσιο αξίωμα, εάν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του.
11. Είστε υπέρ ή κατά για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας;
Από τους πρώτους που πρέπει να τηρούν τους νόμους αυτού του κράτους, να δίνουν το καλό παράδειγμα και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους είναι οι βουλευτές. Είμαι υπέρ του περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας οπού και όταν αυτό χρειάζεται.
12. Είστε υπέρ ή κατά για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης;
Είμαι υπέρ της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, όταν αυτό αποσκοπεί στο να θεραπεύσει ή να απαλύνει την ανθρώπινο πόνο. Η δημόσια υγεία και ειδικότερα η πρόληψη είναι μέσα στις προσωπικές μου ανησυχίες.
13. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών;
Νομίζω ότι υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και επείγοντα θέματα για να ασχοληθούμε που αφορούν πρωτίστως τον άνθρωπο. Εννοείται ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα κάτω από το πρίσμα του τι γίνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης σχετικά με το κυνήγι, την παγίδευση και την αιχμαλωσία και την εμπόρια πτηνών και ζώων, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πάντα με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων.
14. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων;
Σαν γυναίκα και μάνα είμαι ανεπιφύλακτα εναντίον των εκτρώσεων. Οι μόνες περιπτώσεις που πιστεύω ότι πρέπει αυτό να εξετάζεται, είναι αυτές του βιασμού μιας γυναίκας.

  Ερωτήσεις : 2 | Απαντήσεις : 1

 1. 1. Θα υποστηρίζατε μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων; Τι ακριβώς θα προτείνατε;

  2. Η ψήφιση νόμων διαφέρει από την εφαρμογή νόμων. Αν στο μέλλον κατηγορηθείτε για μια παρανομία, θα ζητούσατε συγγνώμη από το κοινό και θα παραδίδατε τη βουλευτική σας θέση, ακόμη και αν νομίζατε ότι είστε αθώοι;

  Ανδρέας Μιλιδώνης (Επiκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Κύπρου)

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • final-1

   1. Ναι, υποστηρίζω μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Η Συμμαχία Πολίτων έχει τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου θέματος. Να απαγορευτούν δια νόμου οι χρηματοδοτήσεις από ιδιωτικούς φορείς και το κράτος να χρηματοδοτεί σε λογικά πλαίσια τα κόμματα. Τα κόμματα ως φορείς παραγωγής πολιτικής έχουν ανάγκες σωστής στελέχωσης και λειτουργίας για να μπορούν να φέρνουν σε πέρας το έργο τους και στο σωστό χρόνο. Αυτά θα πρέπει να τους καλύπτει το κράτος και όχι τα υπέρογκα ποσά που δίνονται (και με τον τρόπο που δίνονται) σήμερα. Αυτό θα διεκδικήσουμε να πετύχουμε στη βουλή.

   2.Αν εκλεγώ στην θέση του βουλευτή και στο μέλλον υποπέσω σε παράπτωμα το οποίο παραβαίνει τόσο το νομικό όσο και το ηθικό πλαίσιο που διέπει το αξίωμα του βουλευτή, οφείλω να παραιτηθώ και να παραδώσω τη βουλευτική έδρα. Όμως επειδή ζούμε στην Κύπρο και η εξόντωση συνειδήσεων είναι ένα φαινόμενο το οποίο συναντούμε συχνά, δεν αρκεί να κατηγορηθεί κάποιος για να παραιτηθεί και να παραδώσει τη βουλευτική του έδρα. Αυτό θα έδινε όπλο στους συκοφάντες. Οι κατηγορίες για να ευσταθούν πρέπει να συνοδεύονται με στοιχεία και αποδείξεις. Σε οποιανδήποτε περίπτωση νιώθω ότι είμαι αθώα θα υποστηρίξω με όλα τα νομιμά μέσα που έχει ο κάθε πολίτης στην διάθεση του, την αθωότητα μου.

   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 12 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Γιατί επιλέξατε να υποβάλετε υποψηφιότητα για βουλευτής;

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου