Navigation Menu
NIKOS-PHOTO-1
Μη εκλεγμένος

Νίκος Τριμικλινιώτης

Καθηγητής Πανεπειστημίου (Κοινωνιολόγος) και Δικηγόρος
Κόμμα ΑΚΕΛ
Περιφέρεια Λεμεσού

Συνοπτικό προφίλ

Γεννήθηκε το 1969 στο Λονδίνο. Είναι νυμφευμένος με την Κορίνα Δημητρίου και έχουν δύο παιδιά. Σπουδές: Νομικά & Οικονομικά Πανεπιστήμιο Oxford Brooks και Δίπλωμα Δικηγορίας Barrister, Μάστερ και διδακτορικό (PhD) Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Greenwich [Ο ρόλος του κράτους στη δημιουργία και επίλυση εθνικών και εθνοτικών διενέξεων, Η Κυπριακή περίπτωση]. Επισκέπτης καθηγητής/ εμπειρογνώμονας για διάφορα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα. Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ειδικός Ειδικός Επιστήμονας (ΤΕΠΑΚ). Διευθύνει το Κυπριακό δίκτυο για τον Οργανισμό της ΕΕ για Θεμελιώδη Δικαιώματα, Δικηγόρος (Αγγλία και Κύπρο), Αντιπρόεδρος Συντεχνίας Καθηγητών Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Intercollege, μέλος ΚΕ ΑΚΕΛ. Συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων.

Απόψεις για σημαντικά θέματα

1. Ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιότητας;
Ο πανεπιστημιακός δεν μπορεί να είναι εκτός της κοινωνίας. Εξάλλου η συμμετοχή μου στη Αριστερά και το κίνημα υπήρξε συνεχής. Ελπίζω να συμβάλω έτσι ώστε το κοινοβούλιο να καταστεί ουσιαστικό σημαντικό εργαλείο κοινωνικής μεταβολής με απώτερο στόχο το σοσιαλισμό. Σήμερα αυτό σημαίνει υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, αναχαίτηση της λιτότητας και αγώνας για επίλυση του κυπριακού.
2. Σε ποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές από αυτές που δεν έχετε συμμετάσχει θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί;
Στις Επιτροπές Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Παιδείας, Εργασίας και Περιβάλλοντος. Έχω ασχοληθεί με τα θέματα αυτά σε επιστημονικό επίπεδο και θα μπορούσα να συνεισφέρω και στο κοινοβουλευτικό έργο.
3. Τι θα θέλατε, αν μπορούσατε, να αλλάξετε από τη λειτουργία της Βουλής;
Πρέπει να δώσουμε ανάσα και νόημα στη δημοκρατία που αποσαρθρώνεται. Η βουλή πρέπει :
1. Να καταστεί ένα φόρουμ πραγματικού διαλόγου και λειτουργεί ως πρότυπο δημοκρατίας.
2. Να συμμετέχει ενεργά στη κατανόηση των πολιτειακών, θεσμικών, οικονομικών, κοινωνικών ζητημάτων.
3. Να διαμορφώνει πολιτικές και μέτρα προλαβαίνοντας ή αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και έγκαιρα καταστάσεις.
4. Να παράγει ουσιαστικά και μελετημένα νομοθετήματα.
5. Να θεσμοθετήσει πραγματικά μέτρα για μην υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα σε βουλευτές που συμμετέχουν στο κοινοβουλευτικό έργο.
6. Να ασκεί αποτελεσματικότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία, τη διοίκηση και σε όποιον ασκεί εξουσία (ιδιώτη ή κρατικό φορέα).
4. Ποιες οι κόκκινες γραμμές σας, συνοπτικά, που θα σας απέτρεπαν από του να ψηφίσετε ναι στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού;
Η ομοσπονδιακή οργάνωση η μοναδική επιλογή υπό τις περιστάσεις για να ανατραπεί η de facto διχοτόμηση. Αυτή θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων μετά το πραξικόπημα και την εισβολή είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το μόνο εφικτό «ενιαίο» κράτος είναι το διχοτομημένο κι αυτό είναι απαράδεκτο. Στα οικονομικά της λύσης, η οικονομική κρίση και η χρηματοδότηση της λύσης έχουν κοινωνικές παραμέτρους. Η μετά-λύση εποχή δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από αυταρχική λιτότητα, μνημόνια και φόρτωμα χρεών στους ώμους των εργαζομένων. Στα θέματα ασφάλειας απαιτείται μια κοινώς αποδεχτή διευθέτηση που να ικανοποιούνται τα Ε/Κ και Τ/Κ αισθήματα ανασφάλειας. Απαιτείται πολιτική συνέπεια και νηφαλιότητα για τα γεωπολιτικά, αλλά και κοινωνικό όραμα και πρόγραμμα για τη χώρα μας.
5. Ποια είναι τα κυριότερα κατά την άποψή σας προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας παρά την έξοδο από το μνημόνιο;
Ο «κυπριακός Θατσερισμός» με το κούρεμα και την αυταρχική λιτότητα έχει ανακατανέμει πλούτο και εισόδημα σε βάρος των μη εχόντων προς όφελος των λίγων για να διασώσει τον διεφθαρμένο χρηματοπιστωτισμό. Επιλέχτηκε βάναυσος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Οι πλέον ευάλωτες ομάδες έχουν καταστεί στόχος: Φυλακίζονται μικρο-οφειλέτες, ξεσπιτώνονται όσοι ξεγελάστηκαν από τις τράπεζες, αποκόπτονται ωφελήματα και δικαιώματα από αναπήρους, πολύτεκνους και χαμηλοσυνταξιούχους. Έχουμε μαζική ανεργία, ιδίως ανάμεσα στους νέους, μείωση μισθών και εργασιακή επισφάλεια. Αυτό ωθεί μαζικά του νέους στη μετανάστευση. Το ισχνό κοινωνικό κράτος ουσιαστικά καταργείται με ασύλληπτες κοινωνικές συνέπειες (φτώχια για συνταξιούχους, ανάπηρους, μετανάστες). Έχουμε καταβαράθρωση του συστήματος κρατικής υγείας.
6. Είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων;
Εναντίον. Δεν πρέπει να ξεπουληθούν οι κοινωφελείς οργανισμοί σε ιδιώτες. Οι ημικρατικοί αποτελούν οργανισμούς στρατηγικής σημασίας για την πολιτεία, οικονομία και τη κοινωνία. Υπάρχει ανάγκη για κρατικό έλεγχο. Τόσο η ανάγκη για καθολική παροχή δεν μπορεί να αφήνεται σε ιδιώτες, έστω και αν υπάρχει νομική δέσμευση στη σύμβαση ή στους κανονισμούς λειτουργίας. Αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν φυσικά μονοπώλια τα οποία ακόμα και με την λογική του ανταγωνισμού είναι αδύνατο στη πραγματικότητα λειτουργήσει. Αν εισαχθεί θα είναι στρεβλωτικός και παρασιτικός. Ένα ιδιωτικό μονοπώλιο οξύνει τα προβλήματα που προκύπτουν από την απουσία ανταγωνισμού. Εξάλλου η νέα τάση ωθεί στις επανακρατικοποιήσεις στην Ευρώπη, όταν οι δήμοι που αγοράζουν πίσω δημοσίους οργανισμούς που είχαν ιδιωτικοποιηθεί.
7. Θεωρείτε ικανοποιητική την αντιμισθία του βουλευτή;
Ναι γιατί η αντιμισθία του Κυπρίου βουλευτή είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.
8. Εάν δεν εκλεγείτε, πώς θα προσφέρετε στον τόπο σας;
Ασφαλώς και θα συνεχίσω να συμμετέχω ως ενεργός πολίτης στη Αριστερά, στα κοινά, στους αγώνες για ισότητα και τα δικαιώματα.
9. Θα συνεχίσετε να ασκείτε το επάγγελμά σας;
Ναι, θεωρώ ότι η έρευνα με την οποία ασχολούμαι συμπληρώνει και βοηθά στο έργο του βουλευτή.
10. Ποια είναι η θέση σας για την θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών (e-petition) στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών; Δηλαδή, νομοθεσίας που να διασφαλίζει ότι με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών πολιτών, το αρμόδιο θεσμικό όργανο (κυβέρνηση, βουλή κοκ) θα υποχρεούται να εξετάσει το εν λόγω αίτημα και ακολούθως να απαντήσει τεκμηριωμένα ή να εκκινήσει διαδικασία εκπλήρωσης του αιτήματος;
Θεωρώ ότι είναι ένα χρήσιμο δημοκρατικό εργαλείο και θεωρώ ορθή τη θεσμοθέτηση εργαλείου ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών.
11. Είστε υπέρ ή κατά για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας;
Υποστηρίζω τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μετά και τις πρόσφατες καταχρήσεις από βουλευτή. Εξάλλου το Ανώτατο δικαστήριο περιόρισε την ασυλία. Ασφαλώς, πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται σκόπιμες ή πολιτικές διώξεις έτσι ώστε ο βουλευτής να είναι ανεξάρτητος.
12. Είστε υπέρ ή κατά για την αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης;
Η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς λόγους είναι ενδεδειγμένη.
13. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση της θήρευσης αμπελοπουλιών;
Είμαι σαφώς κατά της νομιμοποίησης. Πρόκειται για βάρβαρη πρακτική γιατί τα αμπελοπούλια είναι μικρά αποδημητικά ωδικά πτηνά. Λόγω του μεγέθους τους και της δυσκολίας κυνηγιού τους, τα αμπελοπούλια παγιδεύονται με μη-επιλεκτικές και μαζικές μεθόδους, παγιδεύονται δεκάδες άλλα είδη άγριων πτηνών. Η επίκληση της παράδοσης δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για παρέκκλιση.-
14. Είστε υπέρ ή κατά για την νομιμοποίηση των εκτρώσεων;
Είμαι υπέρ της νομιμοποίησης των εκτρώσεων με τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα και τους περιορισμούς στα πλαίσια της προγραμματισμένης τεκνοποιίας που προστατεύει, συμβουλεύει και στηρίζει τις γυναίκες. Θεωρώ αναχρονιστική, και υποκριτική την πολιτική που εφαρμόζεται δυστυχώς στη Κύπρο, όπως τονίζει και η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου: " Η Κύπρος εφαρμόζει περιοριστική πολιτική όσον αφορά την άμβλωση (επιτρέπεται σε περίπτωση βιασμού, βλάβης του εμβρύου και για την προστασία της σωματικής ή διανοητικής υγείας της γυναίκας."

  Ερωτήσεις : 2 | Απαντήσεις : 0

 1. Ποιο είναι Ενα απο τα πρώτα πράγματα που θα περιμένουμε απο τον Νίκο Τριμικλινιώτη, αν βρεθεί στην νέα βουλή;

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Αν καλεστείτε να ψηφίσετε κάποιο νόμο για τον οποίο η προσωπική σας άποψη είναι αντίθετη με την γραμμή του κόμματος σας, πως θα ενεργήσετε;
  Ευχαριστώ

  VN:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0

Πρέπει να είσαι συνδεδεμένος για να στείλεις την ερώτησή σου