Συνέδριο με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι»

pexels-photo-126339

Σήμερα Πέμπτη δεν θα συνεδριάσουν κοινοβουλευτικές επιτροπές αφού στη Βουλή θα λάβει χώρα συνέδριο που διοργανώνει το νομοθετικό σώμα με θέμα «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι». Το συνέδριο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής επιχειρεί ένα πρώτο βήμα στην έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς: τον επιστημονικό, επιχειρηματικό και συνδικαλιστικό κόσμο, καθώς και την κοινωνία των πολιτών για το άκρως σημαντικό και επιτακτικό ζήτημα των προοπτικών και των κινδύνων που εμπερικλείει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη του κ. Συλλούρη την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε πως «στην Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση το νερό και ο ατμός απελευθέρωσαν την παραγωγική δυνατότητα των κοινωνιών, μετατρέποντας τη χειρωνακτική παραγωγή σε μηχανική. Στη Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση η ηλεκτρική ενέργεια οδήγησε στη μαζική παραγωγή και στην τρίτη η ηλεκτρονική και η πληροφορική αυτοματοποίησαν την παραγωγή.
Η ταχύτητα, το εύρος και οι επιδράσεις σε όλα τα συστήματα είναι οι λόγοι που την καθιστούν ξεκάθαρα Τέταρτη Επανάσταση και όχι απλώς παράταση της τρίτης. Οι σύγχρονες υπεραυτόματες μηχανές πολλαπλασιάζουν πλέον όχι μόνο την ασκούμενη μυϊκή δύναμη, αλλά και την πνευματική δύναμη στην εργασία και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής».

Τα πάνελ
Οι εργασίες του συνεδρίου θα αρχίσουν το πρωί, σε τέσσερα παράλληλα πάνελ, στις τέσσερις αίθουσες συνεδριάσεων της Βουλής:
Αίθουσα Κερύνεια – Πάνελ 1: Ραγδαίες εξελίξεις στην παραγωγή αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών,
Αίθουσα Αμμόχωστος – Πάνελ 2: Δραστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας,
Αίθουσα Λάρνακα – Πάνελ 3: Νέες προοπτικές στον τομέα της υγείας,
Αίθουσα Πάφος – Πάνελ 4: Ο άνθρωπος στο κέντρο.
Οι εισηγητές στα εν λόγω πάνελ θα είναι ακαδημαϊκοί και επιστήμονες από Κύπρο και Ελλάδα, ερευνητές, ιδρυτές συναφών εταιρειών κ.ά., οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις διεργασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον στον τομέα που σχετίζεται με τη δική τους εισήγηση, τις εφαρμογές που αναμένεται να έχουν (ή που έχουν) στην Κύπρο, καθώς και τις προσωπικές τους εμπειρίες.
Συντονιστές της συζήτησης που θα ακολουθήσει θα είναι οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, για το πρώτο πάνελ, κ. Ελένη Μαύρου, για το δεύτερο πάνελ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος, για το τρίτο πάνελ, και κ. Στέλλα Κυριακίδου, για το τέταρτο πάνελ.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στις 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης των εργασιών του συνεδρίου στο Αίθριο του κτιρίου της Βουλής, η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής και ο ακαδημαϊκός, βραβευθείς με το βραβείο Turing 2007 (αντίστοιχο του Νόμπελ Πληροφορικής), δρ. Ιωσήφ Σηφάκης.

Share on: