Δημοκρατία Επόμενης Γενιάς

PolicyMonitor : Για πρώτη φορά, δείτε συγκριτικά τις θέσεις των κομμάτων. Σχολιάστε, προτείνετε, διαδώστε.

Σύγκριση θέσεων των κομμάτων:
 • Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ)
 • ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις
 • Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ)
 • ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών
 • Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
 • Συμμαχία Πολιτών
 • Αλληλεγγύη
Θεματικές:
 • Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

 
Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ)
ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις
Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ)
ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών
Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών
Συμμαχία Πολιτών
Αλληλεγγύη

Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

Η κλιμάκωση της πολιτικής αστάθειας και των φονικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μετατρέψει το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης σε μια ανεξέλεγκτη προσφυγική κρίση. Η απώλεια αθώων […]

Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) για Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

Η κλιμάκωση της πολιτικής αστάθειας και των φονικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μετατρέψει το φαινόμενο της οικονομικής μετανάστευσης σε μια ανεξέλεγκτη προσφυγική κρίση. Η απώλεια αθώων ζωών και η ανθρώπινη συμφορά, έχουν δυστυχώς γίνει μια επικίνδυνη και καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια ανθρώπους. Την ώρα που το δράμα εκατομμυρίων προσφύγων συνεχίζεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να διαχειριστεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συνοχή και οι αντοχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δοκιμάζονται, ενώ σε όλη την Ευρώπη, η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών κινημάτων εξωθεί πολλούς ευρωπαίους ηγέτες σε αποφάσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να δράσει συντονισμένα στα πλαίσια μιας πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα αντιμετωπίζει τα αίτια που δημιούργησαν την σημερινή κρίση. Μόνο μέσα από την κοινωνική ανασυγκρότηση και την επανασύσταση λειτουργικών κρατών μπορεί να επέλθει ειρήνη στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Αντί να αναλώνει το σύνολο των δυνάμεων της στην εξεύρεση τρόπων αναχαίτισης των προσφύγων, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα φέρουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η εξεύρεση μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ όλων όσων αντιστρατεύονται τη θρησκευτική τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους είναι επιβεβλημένη. Μιας συμφωνίας που θα προνοεί μια μεταβατική περίοδο και η οποία θα επιτρέψει στον Συριακό Λαό να αποφασίσει δημοκρατικά το μέλλον και τη πολιτική του ηγεσία. Την ίδια ώρα, οφείλουμε ως κράτος να ανταποκριθούμε στις διεθνείς μας υποχρεώσεις για διάσωση και υποδοχή προσφύγων και να υλοποιήσουμε πολιτικές που θα στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση όσων προσφύγων θα παραμείνουν στην Κύπρου (στη βάση των σχετικών αποφάσεων της Ε.Ε.) αλλά και εργατών από τρίτες χώρες που διαμένουν στην Κύπρο. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα ξενοφοβίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη μεταρρύθμιση από το Υπουργείο Εργασίας, η οποία έχει εξορθολογήσει τα επιδόματα που δίνονται σε αιτητές πολιτικού ασύλου, λειτουργώντας αποτρεπτικά ως προς την εκμετάλλευση του συστήματος. Ειδικότερα στηρίζουμε:

 • Την πλήρη αξιοποίηση του ευρωπαϊκού οργανισμού FRONTEX, την αυστηρή φρούρηση των ακτών και επιτήρηση της πράσινης γραμμής με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Κάτι το οποίο γίνεται με θετικά αποτελέσματα.
 • Την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων εργασίας πολιτών από τρίτες ή και ευρωπαϊκές χώρες.
 • Τη διεξαγωγή αυστηρών ελέγχων για πάταξη του φαινομένου της παράνομης και αδήλωτης εργασίας και επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων στις χώρες προέλευσής τους.
 • Την επιβολή παραδειγματικών ποινών σε όσους απασχολούν παράνομα μετανάστες.
 • Την απόδοση μεγαλύτερης έμφασης σε προγράμματα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και εξοικείωσης με τον πολιτισμό μας, στους νόμιμους μετανάστες για πιο ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου.

351
0
0, βαθμολόγησαν 0

Πρόσφατα Σχόλια

  Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

  Τα κοινωνικά φαινόμενα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων αλλά και των πολέμων που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών κρατών, συνεχίζουν να οδηγούν εκατομμύρια […]

  ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις για Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

  Τα κοινωνικά φαινόμενα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων αλλά και των πολέμων που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιμπεριαλιστικών κρατών, συνεχίζουν να οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους σε αναγκαστική μετανάστευση, μια κατάσταση που έχει επιδεινώσει σοβαρά η οικονομική κρίση. Η Κύπρος μέχρι σήμερα αποτελεί χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών, τόσο από τρίτες χώρες όσο και από τις φτωχότερες χώρες-μελη της Ε.Ε. στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας και διαβίωσης. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, επί της παρούσης η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής και η αναποτελεσματική διαχείριση των πολυδιάστατων ζητημάτων που συνεχώς προκύπτουν στους τομείς της υποδοχής και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί σωστά τη μετανάστευση στον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την εθνικότητα ή το χρώμα τους. Καταδικάζει την εκμετάλλευση των μεταναστών από τους εργοδότες ως φθηνή εργατική δύναμη, καταστρατηγώντας τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργατικές νομοθεσίες όπου κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το ΑΚΕΛ απαιτεί από την κυβέρνηση να προωθήσει πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που να ανταποκρίνονται σε όλες τις πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Το ΑΚΕΛ διεκδικεί:

  • Άμεσο σχεδιασμό και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής που να καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται της εισόδου, της παραμονής και της πρόσβασης σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με προσήλωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  • Ανάληψη συγκεκριμένης δράσης με στόχο την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία αξιοποιώντας πλήρως κοινοτικά προγράμματα για δημιουργία επαρκών υποδομών ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων.
  • Πλήρη αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, στο πλαίσιο της αρχής της κοινοτικής αλληλεγγύης, για επιστροφή μεταναστών και διαχείριση της άτυπης μετανάστευσης.
  • Βελτίωση της πρόσβασης των μεταναστών στις κρατικές υπηρεσίες.
  • Αναθεώρηση της Στρατηγικής Απασχόλησης Ξένου Εργατικού Δυναμικού στη βάση της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης στην Απασχόληση με κύριο στόχο την καταπολέμηση της εργασιακής εκμετάλλευσης των μεταναστών.
  • Αποφασιστικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων για σεξουαλική ή/και εργασιακή εκμετάλλευση, ούτως ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική καταστολή, η πρόληψη του σοβαρού αυτού εγκλήματος και η προστασία των θυμάτων.
  • Ανάληψη δράσεων ενημέρωσης των μεταναστών και των προσφύγων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
  • «Ειδική συμφωνία δράσης» η οποία να περιλαμβάνει κοινή δράση από μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μέσω μιας κοινής επιτροπής, η οποία να παρακολουθεί και να αναλαμβάνει δράση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διαβίωσης και επιβίωσης μεταναστών στη χώρα μας.

  427
  0
  0, βαθμολόγησαν 0

  Πρόσφατα Σχόλια

   Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

   Το προσφυγικό ζήτημα θα μπορούσε να λεχθεί πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει. Χωρίς αμφιβολία το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα […]

   Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ) για Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

   Το προσφυγικό ζήτημα θα μπορούσε να λεχθεί πως αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει. Χωρίς αμφιβολία το ζήτημα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την Κύπρο αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις της. Το Δημοκρατικό Κόμμα αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα του ζητήματος και ασπαζόμενο συναισθήματα ανθρωπισμού καταθέτει τις εξής προτάσεις:

   • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού
   • Πραγματική συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία για αντιμετώπιση του ζητήματος

   377
   0
   0, βαθμολόγησαν 0

   Πρόσφατα Σχόλια

    Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

    Σε σχέση με το μεταναστευτικό η ΕΔΕΚ πιστεύει πως κρίνεται απαραίτητη: Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του προσφυγικού Η ταχεία απορρόφηση […]

    ΕΔΕΚ- Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών για Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

    Σε σχέση με το μεταναστευτικό η ΕΔΕΚ πιστεύει πως κρίνεται απαραίτητη:

    • Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση του προσφυγικού
    • Η ταχεία απορρόφηση των διαθέσιμων επενδυτικών και κοινοτικών κονδυλίων και αποτελεσματική αξιοποίησή τους, ώστε να υποστηριχθεί η διαχείριση του μεταναστευτικού
    • Η κατάρτιση μιας ενιαίας και αποτελεσματικής πολιτικής από την ΕΕ, η οποία να εδράζεται στην αρχή της αλληλεγγύης
    • Η καταπολέμηση των ακραίων και ρατσιστικών τοποθετήσεων μέσω της παιδείας
    • Η ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται για ενσωμάτωση των μεταναστών (π.χ εκμάθηση της γλώσσας της χώρας φιλοξενίας).

    368
    0
    0, βαθμολόγησαν 0

    Πρόσφατα Σχόλια

     Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

     Το προσφυγικό ζήτημα στους κόλπους της ΕΕ ολοένα και διογκώνεται σήμερα, δεδομένου του πολεμικού σκηνικού τόσο στη Συρία όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τα κράτη μέλη να λαμβάνουν […]

     Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών για Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

     Το προσφυγικό ζήτημα στους κόλπους της ΕΕ ολοένα και διογκώνεται σήμερα, δεδομένου του πολεμικού σκηνικού τόσο στη Συρία όσο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα προς τη κατεύθυνση αυτή. Εξαίρεση, δεν θα πρέπει να αποτελεί και η Κύπρος, αφού θα επηρεαστεί είτε άμεσα είτε έμμεσα από τα διάφορα προσφυγικά ρεύματα. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρεί πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατάρτιση μιας εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση του διογκωμένου αυτού ζητήματος. Σαφέστατα λοιπόν, το Κίνημα υποστηρίζει πως η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος θα πρέπει πρώτιστα να αποσκοπεί στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων το Κίνημα προτείνει τη(ν):

     • Φιλοξενία και ενίσχυση των προσφύγων με σεβασμό πάντοτε στον άνθρωπο
     • Επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων
     • Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκστρατειών
     • Ορθολογιστική επιδοματική πολιτική που θα καλύπτει τα βασικά έξοδα των προσφύγων
     • Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και ιδιαιτέρως της Πράσινης Γραμμής
     • Προώθηση της ομαλής ένταξης των προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία, με την εκμάθηση της γλώσσας και ψυχολογική υποστήριξη
     • Ενίσχυση της συνεργασίας με την ΕΕ αλλά και τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος

     352
     0
     0, βαθμολόγησαν 0

     Πρόσφατα Σχόλια

      Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

      Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή από την ριζοσπαστικοποίηση του Ισλαμικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει την αναβίωση του χαλιφάτου ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας για βίαιη ανατροπή των ολοκληρωτικών καθεστώτων που […]

      Συμμαχία Πολιτών για Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

      Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή από την ριζοσπαστικοποίηση του Ισλαμικού φονταμενταλισμού που επιδιώκει την αναβίωση του χαλιφάτου ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας για βίαιη ανατροπή των ολοκληρωτικών καθεστώτων που σχηματίστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ευθύνη για το εγχείρημα και την αποτυχία του φέρουν πολλά κράτη του δυτικού κόσμου και γι’ αυτό τον λόγο η Ευρώπη βιώνει σήμερα μια ραγδαία εξάπλωση της τρομοκρατίας και μια πρωτοφανή αύξηση στα μεταναστευτικά ρεύματα των προσφύγων που αναζητούν καταφύγιο από τα πεδία των μαχών και ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποδείχτηκε ανεπαρκής στην αντιμετώπιση της τραγωδίας αυτών των ανθρώπων και ταυτόχρονα ανίκανος να σταματήσει τον πόλεμο. Την ευθύνη για την ανεπάρκεια του παγκόσμιου αυτού οργανισμού φέρουν τα ισχυρά κράτη που έχουν ως μόνη τους έγνοια την εξυπηρέτηση των δικών τους εθνικών συμφερόντων. Η παγκόσμια τάξη και η ειρήνη έχουν ακόμα μια φορά διαταραχθεί σε βαθμό που οι συνέπειες είναι πλέον απρόβλεπτες. Ο ΟΗΕ πρέπει να βοηθηθεί επιτέλους να επιτελέσει το έργο του. Οι ανθρωπιστικές και ειρηνευτικές του αποστολές πρέπει να υποστηριχθούν έμπρακτα από τις αναπτυγμένες χώρες και κυρίως από τις Μεγάλες Δυνάμεις που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και ορίζουν τις τύχες του κόσμου. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των προσφύγων – και εδώ πρέπει να μιλούμε πρώτιστα για το πρόβλημα ή την πληθώρα προβλημάτων των ίδιων των προσφύγων και όχι των χωρών που τους υποδέχονται, πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις. Μόνο αν δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και δυνατότητες διοικητικής αναδιοργάνωσης και οικονομικής ανάκαμψης των περιοχών που καταστράφηκαν από τον πόλεμο τα μεταναστευτικά κύματα θα ανακοπούν. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα που θα αμβλύνουν πρόσκαιρα το δράμα αλλά δεν θα το τερματίσουν.

      415
      0
      0, βαθμολόγησαν 0

      Πρόσφατα Σχόλια

       Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

       Το Κίνημα Αλληλεγγύη υποστηρίζει πως θα πρέπει να καταρτιστεί μια συγκροτημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος το Κίνημα Αλληλεγγύη […]

       Αλληλεγγύη για Μεταναστευτικό - Πρόσφυγες

       Το Κίνημα Αλληλεγγύη υποστηρίζει πως θα πρέπει να καταρτιστεί μια συγκροτημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος το Κίνημα Αλληλεγγύη πιστεύει:

       • Στην κατάρτιση μιας αποτελεσματικής στρατηγικής για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος
       • Στην καθολική εφαρμογή από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μιας ενιαίας πολιτικής, αφού το μεταναστευτικό ζήτημα αφορά όλη την Ευρώπη
       • Στην εφαρμογή πολιτικής αλληλεγγύης, υποδοχής και ενσωμάτωσης των προσφύγων βάσει της αρχής της αναλογικότητας, που θα σέβεται πρώτιστα τον άνθρωπο.

       383
       0
       0, βαθμολόγησαν 0

       Πρόσφατα Σχόλια


        Δύνανται να επιλεχθούν έως 8 κόμματα. Για να τροποποιήσετε τις επιλογές σας, επιστρέψτε στην αρχική σελίδα.