Δημοκρατία Επόμενης Γενιάς

Navigation Menu
marios-mayrides

Μάριος Μαυρίδης

Βιογραφικό

Κατάγεται από την κατεχόμενη Καρπασία και γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1963. Είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους και μια κόρη. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και βουλευτής από το 2011.


Δεν υπάρχουν καταχωρημένα νέα από τον/την βουλευτή.


  Ερωτήσεις : 8

  Απαντήσεις : 6

 1. Έχετε υπόψιν σας ότι σύμφωνα με το Κανονισμό 44 της Βουλής όταν ένα μέλος μιας επιτροπής έχει άμεσο προσωπικό συμφέρον σε σχέση με το θέμα που η επιτροπή του εξετάζει, οφείλει να το δηλώσει στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας ή αμέσως μόλις διαφανεί από την τροπή της συζήτησης η ύπαρξη ενδιαφέροντος του μέλους; Εσείς σε ποια περίπτωση θα νιώθατε την ανάγκη να κάνετε χρήση του εν λόγω κανονισμού;

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • marios-mayrides

   Όταν συζητούνται θέματα που αφορούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διότι εργάζομαι σε ένα από αυτά. Δεν έχω υπόψη μου άλλες περιπτώσεις

   Share
   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 5 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 2. Ακούσαμε να αναφέρετε κάτι σε σχέση με τους τόκους για την Άμυνα. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας ενημερώσετε και γραπτώς για το τι ισχύει επειδή ο Φόρος Εισδήματος ισχυρίζεται άλλα.

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 2 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • marios-mayrides

   Εάν τα εισοδήματα σας είναι κάτω των €12,000 ετησίως (περιλαμβανομένων και των τόκων) τότε δικαιούστε επιστροφή της φορολογίας για την άμυνα που είναι 30% επί των τόκων. Επιστρέφεται το 90% του 30%. Ισχύει για άτομα άνω των 18 ετών.

   πιο κάτω παραθέτω και το σχετικό άρθρο

   Επιστροφής έκτακτης εισφοράς για την άμυνα
   Για όσους συνταξιούχους έχει μειωθεί η μικρή συμπληρωματική επιταγή της σύνταξης τους, λόγω εισοδημάτων από τόκους επί των καταθέσεων τους, μπορούν να μειώσουν ή και να καλύψουν τη ζημιά, αξιοποιώντας την πρόνοια του νόμου για επιστροφή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, που αποκόπηκε από τους τόκους που εισέπραξαν. Ως γνωστόν, από το 2013, η κυβέρνηση αύξησε την έκτακτη εισφορά για την άμυνα στα εισοδήματα από τόκους, από 10% στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος καταθέτης που κερδίζει τόκους ύψους €1,000 επί των καταθέσεων του πληρώνει φορολογία €300 αντί €100. Το ποσό αυτό αφαιρείται αυτόματα από το λογαριασμό του καταθέτη. Για σκοπούς κοινωνικής πολιτικής, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέφει το 90% του ποσού αυτού στους καταθέτες με εισόδημα κάτω από τις €12,000 ετησίως, δηλαδή €1,000 το μήνα. Η πρόνοια αυτή αναφέρεται στον κάθε καταθέτη ξεχωριστά και όχι ως ζευγάρι ή ως νοικοκυριό. Δηλαδή, σε ένα ζευγάρι, έστω και αν ο ένας εκ των δύο κερδίζει περισσότερα από €12,000, το έταιρον ήμισυ δικαιούται να υποβάλει αίτηση για επιστροφή φόρου, αν τα συνολικά του εισοδήματα δεν υπερβαίνουν τις €12,000. Συνολικά εισοδήματα σημαίνει όλα τα εισοδήματα μαζί με τους τόκους. Στο παράδειγμα πιο πάνω, ο καταθέτης μπορεί να πάρει πίσω το 90% των €300 ή €270. Ένας συνταξιούχος που έχει υποστεί μείωση στη μικρή επιταγή κατά €20 το μήνα (ή €260 το χρόνο, 13 μήνες), λόγω τόκων από καταθέσεις, μπορεί να καλύψει τη ζημιά με την επιστροφή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα. Βεβαίως, η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αφού κάποιοι συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν περισσότερα και κάποιοι λιγότερα. Επίσης όσοι συνταξιούχοι αξιοποιούσαν αυτή την πρόνοια του νόμου πριν διαβάσουν αυτό το άρθρο, τότε δεν επωφελούνται επιπρόσθετα από την πιο πάνω πληροφόρηση. Δεν είναι όμως λίγοι οι συνταξιούχοι που δεν γνωρίζουν αυτή την πρόνοια του νόμου και ως αποτέλεσμα, δεν την αξιοποιούν προς όφελος του. Είναι επίσης χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η αίτηση για επιστροφή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα μπορεί να υποβληθεί για τα τελευταία πέντε χρόνια. Δηλαδή, κάποιος που δεν έχει υποβάλει ποτέ αίτημα για επιστροφή φόρου, μπορεί να το κάνει σήμερα για τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2011 μέχρι το 2015. Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η πρόνοια αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο για συνταξιούχους αλλά για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών. Για παράδειγμα κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος αλλά διαθέτει καταθέσεις, μπορεί να αιτηθεί επιστροφή του φόρου για την άμυνα, εφόσον οι τόκοι που κερδίζει, μαζί με οποιαδήποτε άλλα εισοδήματα, δεν υπερβαίνουν τις €12,000. Για παράδειγμα ένας μακροχρόνια άνεργος με καταθέσεις ύψους €200,000 που τοκίζονται στο 2%, και καθόλου άλλα εισοδήματα, μπορεί να αιτηθεί για επιστροφή του €3,600 ετησίως. Όμως, και αρκετοί εργαζόμενοι που κερδίζουν λιγότερο από €12,000 το χρόνο, μπορούν να υποβάλουν αίτημα για επιστροφή της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα.
   Μάριος Μαυρίδης, οικονομολόγος, βουλευτής Κερύνειας

   Share
   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 3 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
  • marios-mayrides

   Το τμήμα φορολογίας είναι υποχρεωμένο να αποδεχθεί τις αιτήσεις από το κοινό. Αν δεν τις δέχονται παρακαλώ να με ενημερώστε.
   99609148

   Share
   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 4 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 3. Στο εντυπο του υπουργειου οικονομικων τμημα φορολογιας στην παραγραφο 5 στηλη 4 λεει να αφαιρεσεις απο την αμυντικη εισφορα το 3 τοις 100 του μικτου τοκου και οχι της εισφορας γισ να υπολογισθει το επιστρεπτεο ποσο
  Ετσι ειναι; διοτι κανει μεγαλη διαφορα. Η επιστροφη τξς αμυντικης εισφορας δεν ειναι 90 τοις 100. Εχω λαθος; ευχαριστω . πετρος πετρου

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • marios-mayrides

   Ναι, ακριβώς όπως το γράψατε, το 3% στο 30% είναι ισοδύναμο με το 90% στο 100% του μικτού τόκου.

   Share
   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 4. Αξιότιμο βουλευτή κ. Μάριο Μαυρίδη

  Αξιότιμε Κύριε βουλευτά,

  Ονομάζομαι Κωσταντίνος Μάρτιν και είμαι ιδιοκτήτης κληρονομικού διαμερίσματος, το οποίο αποφάσισα να ενοικιάσω, για να εξασφαλίσω στην οικογένεια μου, μια πιο άνετη ζωή. Ωστόσο έπεσα θύμα, ενοικιαστών οι οποίοι δεν καταβάλλουν το ενοίκιο, ούτε και πληρώνουν κοινόχρηστα.
  Επικοινωνώ μαζί σας, ευελπιστώντας ότι θα προωθήσετε και στην Κύπρο, ανάλογες νομοθεσίες που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπάρχει η δυνατότητα άμεσης έξωσης των ενοικιαστών, που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
  Ο δρόμος των δικαστηρίων είναι και μακροχρόνιος, στοιχίζει πάρα πολλά, ενώ στο τέλος της ημέρας είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις τα οφειλόμενα. Και το χειρότερο είναι ότι ο ενοικιαστής καταστρέφει το διαμέρισμα, χωρίς να υπάρχει τρόπος να πληρώσει τις ζημιές.
  Στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, φωτογραφίζεται το σπίτι κατά την ενοικίαση και πρέπει την ώρα που θα φεύγει ο ενοικιαστής να το παραδώσει στην ίδια κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν αυστηρές νομοθεσίες και καλείται ο ενοικιαστής να πληρώσει τις ζημιές.
  Την ίδια ώρα, εγώ ως νομοταγής πολίτης, πληρώνω ένα σωρό φόρους, χωρίς να μπορώ να εκμεταλλευτώ την περιουσία μου. Αντιθέτως συνεχώς ζημιώνω από την όλη κατάσταση.
  Σας παρακαλώ και πάλι να φροντίσετε να εναρμονιστούν οι κυπριακές νομοθεσίες, με τις ανάλογες ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Η κατάσταση είναι τραγική και δεν μπορώ να κάνω οτιδήποτε στο πλαίσιο πάντα των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Είμαι πάντοτε στη διάθεση σας, για περισσότερες πληροφορίες.

  Με εκτίμηση,
  Κωνσταντίνος Μάρτιν

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • marios-mayrides

   για το θέμα της έξωσης ενοικιαστών που δεν πληρώνουν, η διαδικασία υπάρχει αλλά με απόφαση δικαστηρίου, τα οποία όχι μόνο καθυστερούν αλλά είναι πολύ ευαίσθητα σε εξώσεις οικογενειών. Χρειάζεται άλλη ξεχωριστή νομοθεσία και το έχω ήδη αναφέρει στη Βουλή

   Share
   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 5. Ποία είναι η θέση σας για τους ωρομισθίους της CYTA που είναι ο μοναδίκος ημικρατικός οργανισμός χωρίς κλίμακες;

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
  • marios-mayrides

   Οι ωρομίσθιοι είναι θύματα των μόνιμων υπαλλήλων, όμως γενικότερα δεν συμφωνώ με κλίμακες αλλά με αξιολόγηση και επιβράβευση του προσωπικού στη βάση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

   Share
   VN:F [1.9.16_1159]
   Το βλέπουν θετικά 1 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1
 6. Aξιότιμε κ. Βουλευτή,
  Πιστεύετε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίες για την πορεία του Συνεργατισμού;

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 7. Αξιότιμέ κύριε Μαυρίδη,
  Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας αλλά μέσω αυτής γεννιούνται καινούργια ερωτήματα. Βλέπω οτι αντιλαμβανεστε την αδικία εις βάρος των ωρομισθίων της ΑΤΗΚ αλλά δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.Όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρήτερο δημοσιο τομέα εχουν κλίμακες γιάτι μόνο οι εργαζόμενοι στην ΑΤΗΚ να έχουν μονο αξιολόγηση? Δεν λέω να μην υπάρχει αξιολόγηση ακομή και ένας άριστος υπάλληλος όμως δεν έχει την δυνατότητα να αμοίβεται όσο ένας με κλίμακες.Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
  Με εκτίμηση,
  Μάριος

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 0
 8. Αξιότιμε κε. Μαυρίδη,
  Οι γονείς μου (ηλικιωμένοι άνω των 80ετών) εμπίπτουν στην κατηγορία που δικαιούται επιστροφή των τόκων καταθέσεων που παρακρατήθηκαν για την άμυνα.. Μέχρι τώρα αυτό γινόταν συμπληρώνοντας το Έντυπο Τ.Φ.1ΕΕΑ 2015…Ισχύει το ίδιο και για φέτος (για το φορολ.έτος 2017, ή και για άλλα προγενέστερα έτη, ή θα πρέπει να εγγραφούν στο taxisnet? Αν ναί, αντιλαμβάνεστε φυσικά την εξαιρετική δυσκολία να γίνει αυτό, λόγω ηλικίας…Αν απαραίτητα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, ποιά πεδία πρέπει ακριβώς να συμπληρωθούν??

  Ευχαριστώ πολύ.

  Share
  VA:F [1.9.16_1159]
  Το βλέπουν θετικά 0 :: Το βλέπουν Αρνητικά 1

Στείλε την ερώτησή σου

Αν ο Βουλευτής απαντήσει στην ερώτηση σου, θα ειδοποιηθείς μέσω email!

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τους όρους χρήσης και το κώδικα δεοντολογίας του vouliwatch Cyprus